01
nov

Mispel

Gepost door eddygeers

Het is een boompje om van te snoepen.  Figuurlijk zeker met zijn grillig gevormde kroon, mooie bloemen in het voorjaar en zijn gele herfstkleur.
Letterlijk ook, maar daar hoort wel een kanttekening bij.

De mispels zijn namelijk een verhaal apart. Ze zijn eetbaar, maar niet direct zo uit het vuistje. Na het plukken zijn mispels wrang van smaak.
Je moet geduld hebben met deze vruchten: laat de eerste nachtvorsten maar over de vruchten gaan en bewaar ze daarna nog een tijdje op een koele, donkere plek.
Als ze er wat rottig uitzien (beurs) zijn ze rauw eetbaar, maar je kan ze best verwerken in een gelei die heel lekker is bij wild- en vleesgerechten.
MEER INFO

Reacties


elisabeth
#1 by elisabeth on november 2, 2010 - 8:51 am

Ja Eddy, het is een betoverend boompje, ik ben er ook zo zot van. van de vruchten iets minder; zeer geparfumeerde, bjzondere smaak. Liefst eet ik ze uit het vuistje als ze beurs zijn, minder in/bij bereidingen – overheerst al gauw. en de bloemen zijn inderdaad sprookjesachtig.

Flora
#2 by Flora on november 3, 2010 - 12:15 am

Moeten ze een nachtje kou lijden terwijl ze nog aan de boom hangen, of kan je geplukte mispels ook ‘verbeteren’ door ze een tijdje buiten te leggen?

eddygeers
#3 by eddygeers on november 4, 2010 - 8:24 pm

Best zo lang mogelijk aan de boom laten hangen. Afgevallen exemplaren kan je eventueel een tijdje in de ijskast leggen.



Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.