19
jul

Korianderoogst

Gepost door Lieven

Geurige dagen hier. Twee dagen geleden oogstte ik een armvol korianderplanten met net rijp zaad. Het hele gewas in de kruiwagen, en dan maar trappelen & dansen tot de zaden loskomen: dorsen heet dat. En dan wannen. Wa? De mensheid doet het al millennia & wereldwijd: je giet zaad & kaf van het ene teiltje in het andere, en het kaf waait weg. Een beetje handigheid & een briesje doen wonderen: al doende leer je al snel.
500g schone zaad, na een half uur werk, deed ik dan in een papieren zak om mooi na te drogen … in onze slaapkamer. Daar werken die korianderzaadjes goed na: eerst geurden ze nog wat onrijp-wantsachtig, maar nu ruiken ze door & door kruidig rijp. Alsof we in een oosterse winkel slapen: hmmmmmmmmmmmm!
Over een paar dagen stop ik de zaadjes in een goed afgesloten doos: anders vervliegt het aroma continu. Voor de zekerheid & tegen eventuele beestjes gaat die doos dan drie dagen de diepvriezer in.

Reacties


jorieke
#1 by jorieke on juli 20, 2010 - 7:24 am

Dat ga ik volgend jaar ook maar eens proberen!
Korianderzaad gebruik je ook bij het inmaken van allerlei groenten toch?

elisabeth
#2 by elisabeth on juli 20, 2010 - 7:40 am

Dat van in de diepvries stoppen wist ik niet. kan je dat met alle zaden of zijn er die dan doodgaan? En kruiden in de slaapkamer: ja, bij mij staat lavendel in een open glazen potje, ieder jaar verse, en meer exotische specerijen als steranijs, kaneel, kruidnagels samen in een rieten schaaltje met deksel.

Lieven
#3 by Lieven on juli 20, 2010 - 8:48 pm

Alle zaden leggen hun activiteit stil op min achttien; beestjes & hun eitjes gaan gewoon dood. De zaden overleven dit proces prima; het is zelfs een manier om zaden vrij eindeloos te bewaren.
Korianderzaad, in de vijzel gestampt, gaat hier in veel gerechten; bijvoorbeeld al in een eenvoudige juliennesoep.

AnneTanne
#4 by AnneTanne on juli 23, 2010 - 8:35 pm

Doet er mij aan denken dat de capucijner-erwten hier ook geoogst mogen worden… Die gaan ook altijd een paar dagen de diepvries in voor ze als wintervoorraad in de kast gaan.Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.