21
jul

vleesmatiging

Gepost door lowimpactman

Op een moestuinblog gaat het natuurlijk vooral over groenten en fruit. Maar al die lekkere zelfgekweekte groenten worden meestal opgesmuld in combinatie met een stukje vlees of vis. En aangezien het mijn taak is duidelijk te maken hoe we onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen via onze voeding moet ik het zeker eens hebben over vlees.

Er zijn steeds meer onderzoeken die stellen dat de vleesproductie een belangrijke rol speelt in tal van milieuproblemen. De toenemende veestapel – wereldwijd worden 450 miljard landdieren gekweekt voor menselijke consumptie – is de grootste bron van broeikasgassen. De grote hoeveelheden veevoeder die nodig zijn spelen een belangrijke rol in de ontbossing. Want de vraag naar soja, maïs en weides zorgt voor het sneuvelen van heel wat regenwoud. Mest van de veestapel speelt dan weer een rol in de achteruitgang van bodem en grondwaterkwaliteit. Aan de vleesproductie zijn ook een aantal ethische kwesties te koppelen. Zo kan je de vraag stellen of het verantwoord is om elk jaar 750 miljard kilo graan te voederen koeien, varkens en kippen als een miljard mensen te weinig te eten hebben. En tenslotte is er ook het aspect van het dierenleed, waarbij in de bio-industrie het snel vetmesten van dieren tot redelijk wat wantoestanden leidt.

Kortom, dit ingekorte lijstje maakt wellicht al duidelijk dat minder vlees eten meteen je ecologische voetafdruk kleiner maakt. Ook voor je gezondheid is minder dierlijk eiwit aan te raden. Een gemiddelde Belg consumeert ongeveer 250 tot 300 gram vlees per dag, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie 75 tot 100 gram als gezond maximum voorstelt.

Ik ga zeker geen pleidooi houden om allemaal vegetariër te worden. De impact van het vlees van je eigen kippen, of van een varkentje van een kleinschalige boer uit je buur valt in verhouding tot een rundsbiefstuk uit Argentinië nog wel mee.  ’Vleesmatiging’ is misschien het woord dat van toepassing is. Stap voor stap de consumptie van dierlijke eiwitten verminderen is goed voor je eigen gezondheid én de planeet.

Wie een moestuin heeft kan daarbij zelf zorgen voor een gevarieerd aanbod van groenten die alle nodige voedingsstoffen bevatten.  Belangrijke bronnen van calcium zijn bijvoorbeeld donkere bladgroenten, bloemkool, selderij, peulvruchten, amandelen en zonnebloempitten.  Eiwitten kan je perfect vinden in onder andere alle graansoorten en peulvruchten – trouwens heel wat mensen eten teveel eiwitten.  Groenten en fruit zijn de beste bron voor koolhydraten.  Zij bevatten naast vezels, mineralen, vitaminen, proteïnen en vet ook nog andere waardevolle voedingsstoffen zoals antioxidanten.

Meer info over diverse aspecten van vegetarisme kan je hier vinden; klik hier om de impact van diverse soorten eiwitten te bekijken. Smakelijk.

Reacties


Jorieke
#1 by Jorieke on juli 21, 2010 - 8:58 pm

Binnenkort eten we onze eigen haantjes, en met een jaar onze varkentjes :) Dan zijn er alsnog een boel granen en groenten en water in gegaan. Maar geen plastic verpakkingen, vervoeren, slechte behandeling van de beesten, en hopelijk veeeeeeeel beter vlees.Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.