17
mei

gebruik wat je hebt!

Gepost door Yo De Beule

Bijna! Bijna is onze moestuin weer in working order. Door de drukte in onze jonge kruidenkwekerij lag hij er de laatste maand nogal verwaarloosd bij – een mens moet keuzes maken. Niet dat die anders zo pico en bello is: voorstanders van dikke preien op rechte rijen fronsen hier steevast de wenkbrauwen bij zoveel artistieke vrijheid. Maar doorgaans heerst er een soort wildigheid die ik zelf nog kan smaken. Dikke mulchlagen met materiaal van allerlei slag storen niet, net zo min als slaplanten of uien die niet in het gelid staan. Maar een veld vol paardenbloemen en vergeet-me-nietjes waarin je vaag de contouren van groentebedden ontwaart…Zoals zo vaak met groot on-kruid zag het er allemaal veel erger uit dan het was. Een paar tuinuren en een kofferbak vol hakselhout later zag het er alweer acceptabel uit. (Ik schrijf het hier alsof het al helemaal achter de rug is, maar ik heb nog een uurtje of zo te gaan).

Gebruiken wat je hebt is een devies dat ik hoog in het vaandel draag. En wat doe je dan met een massa paardenbloemen? Daar bak je toch gewoon pannenkoekjes van! Het recept is simpel. Pluk een kom vol paardenbloemhoofden, spoel ze en laat uitlekken. Maak een doodgewoon pannenkoekenbeslag. Haal de bloemhoofden door het beslag en bak ze langs beide zijden. Klaar!

In de moestuin oogstten we naast paardenbloemen en rabarber de afgelopen weken ook al tuinbonen. Neen, niet de bonen zelf. Wel de malse toppen van de planten. Daar maak je in een mum van tijd lekkere soep van. Sjalotje stoven, twee handenvol fijngesneden tuinboontoppen toevoegen. Als alles zacht is, aanvullen met 1,5 l bouillon. Mixen en kruiden met peper en zout naar smaak. Ik doe er ook nog een scheut rijstmelk in; die brengt ook wat zoetigheid in de soep.

Planten oogsten in verschillende stadia van de groei zoals deze tuinboontoppen: ook dat is gebruiken wat je hebt. Je hoeft echt niet te wachten op de lookbollen: oogst de lookpijpjes de hele winter lang. Mierikswortel oogst je in de herfst, maar op dit moment zijn de jonge blaadjes een pittige aanvulling voor salades of dressings. Je kan erwten doppen, maar ook de jonge erwtenscheuten zijn lekker…

Ook als het op plantgoed en zaad aankomt, levert gebruiken wat je hebt leuke extra’s op. Naar verluidt zijn kikkererwten mooie kamerplanten. Altijd in voor een experiment liet ik een handvol gedroogde kekers zwellen. De groene puntjes staan nu drie dagen later al boven en als alles goed gaat zouden we ergens in de herfst onze eigen hummus kunnen oogsten. En als dat niet lukt, gaat de plant op de composthoop en maken we er gewoon humus van.


De moestuin; kikkererwten uit de voorraadkast.

Reacties


Flora
#1 by Flora on mei 17, 2010 - 11:26 pm

Zie ik dat goed? Een recept met paardebloemen? Do share!

liesel bodeem
#2 by liesel bodeem on november 1, 2010 - 8:10 pm

ik vind het heel leuk dat jullie zo iets doen op zo`n website.
erg leuk! ik wil ook wel een moestuintje, maar heb er hellaas geen tijd voor.
ik heb namelijk 5 kinderen & ze hebben er niet allemaal even zin in om te helpen…

vriendelijke groeten, liesel bodeem!Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.