13
apr

Rabarber onder de metserskuip

Gepost door Yo De Beule

Rabarber is een van de eerste groenten die zich roeren als de dagen gaan lengen. Deze week konden we de eerste stelen proeven.

De dikke rabarberstelen die je van april tot juli van de plant kunt breken, zijn een perfect tussendoortje. Herinner je je deze nog: een beetje suiker in een diep bord waar je de rabarber indoopt om vervolgens het sap uit de stengel te zuigen. Dat smaakt nog steeds!

Vers geoogst zijn de stelen op hun best. Of verwerk ze tot moes of jam (mét een blaadje citroenmelisse in de pot voor wat extra frisheid). Met zijn friszure smaak is rabarbermoes trouwens geknipt om zware en zoete gerechten wat meer pit te geven. Crème brulée op een laagje rabarbermoes, een idee van naked chef Jamie Oliver, moet je beslist eens proberen.

Rabarber (Rheum rhabarbarum) is een makkelijke plant waar je weinig omziens naar hebt. Hoewel hij wat schaduw verdraagt, presteert rabarber het best op een zonnige plek met een vochthoudende, vruchtbare bodem die je diep losmaakt. Meng bij het aanplanten een flinke hoeveelheid organisch materiaal in het plantgat en verwen de plant in het najaar met een dikke laag compost.

Dat de lente dit jaar wat trager op gang komt dit jaar heeft ook zo zijn voordelen.

Rabarber forceren is en werkje voor februari, maar met die ene plant waarvan de bladeren zich nu pas ontvouwen wil ik het op de valreep nog proberen. Traditioneel zet je aardewerken klokken over de planten. Een extra grote bloempot die je omgekeerd over de plant zet werkt ook, maar ook die heb ik niet bij de hand. Een metserskuip dan maar. Benieuwd hoe die lichter gekleurde en zachtere stelen zullen smaken…

Reacties


Laurence
#1 by Laurence Machiels on april 14, 2010 - 10:24 pm

Hey Yo, heb jij ervaring met andere soorten rabarber dan de klassieke uit oma’s tuin? Ik probeerde al eens een zogenaamde zoete met roze stengels, maar die rotte de eerste winter al weg. Ken jij een goede zoete soort? Dank!

Yo De Beule
#2 by Yo De Beule on mei 17, 2010 - 10:24 pm

@ Laurence: ik heb drie planten van het ras ‘gekregen’; dit voorjaar plantte ik ook Mikoot en Valentine (van bij l’Ortie-Culture) maar daar kan ik nog niet te veel over zeggen.

De oogst van de geforceerde rabarber viel zwaar tegen zoals je hier kan lezen: http://duizendbladblogt.wordpress.com/2010/05/12/vergeet-rabarbara/

1 ... 13 14 15


Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.