05
mei

echt weer voor een lekker boek!!

Gepost door kaat

Somber weer, koud… meer iets voor met een boek op de bank! Wat me tot het volgende brengt: mn groenboeken!

kook-, tuin-, en kook-tuin boeken

Dat is de stapel. Valt best mee toch? In de categorie tuinboek vind ik het van oorsprong Franse “ABC van de groentetuin” van Rosenn lePage en Gerard Meudee een échte topper. Onmisbaar voor iedere beginner. Tientallen gewassen en kruiden staan beschreven, met duidelijke tekeningen wordt aangegeven wáár je moet snijden bij rabarber of hoe je pompoenen t best bewaard…. Topper. (uitgeverij Deltas)

In de categorie koken is Jamie toch de favoriet op dit moment, ook omdat het een overzichtelijk boek is. De recepten moet je gewoon een beetje aanpassen op gevoel. Ik vind t leuk dat zijn enthousiasme uit het boek spreekt en het is leuk vormgegeven… Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik Andi Clevely (Eten uit eigen tuin) eigenlijk geen kans heb gegeven, gewoon omdat het zo’n rommelig boek is. Tuintips en recepten per seizoen is niet ideaal, dat blijkt ook in Wilde venkel en rabarber, al komen ze daar met de meest onmogelijke recepten ook, voor waterkerspesto, kweeperenpasta en rode bietjesjam…. sorry hoor, maar daar kan ik bij de tafelgenoten niet mee aankomen!!

Als het gaat om de categorie waar je een brede lach van op je gezicht krijgt: Met mn tuin in de wolken!!!

het liefste tuinboek ooit

een boek uit de jaren tachtig, van An Rutgers van der Loeff, die hierin kleine portretjes maakte van tuingekken en hun tuin. Sommigen illustreerden zelf en dat levert een mooi boek op. Moeilijk te krijgen, maar heb er laatst voor een vriendin een op de kop kunnen tikken via marktplaats!

voorbeeld uit: met mn tuin in de wolken

Uitgeverij 010 heeft in 2001 geprobeerd een moderne variant te maken. Redelijk geslaagd, dat wel. Met vooral stadstuiniers aan het woord in “Tot nut en genoegen”…

Dat zijn mijn toppers, tips??? Anyone?? Als t dit weer blijft ben ik zó toe aan een nieuw boek!

Reacties


elisabeth
#1 by elisabeth on mei 5, 2010 - 11:14 am

Van de weinige boeken die ik niet heb achtergelaten bij de man die nu mijn ooit condruziaanse tuin bewoont en bewerkt is een van de toppers ‘De smaak van het Landleven’ van Linda Burgess en Rosamond Richardson, Culinaire Boekerij,1992. Daarin staat o.a. een recept voor dikke, smeuïge, aromatische bramenazijn waar al mijn zussen en vriendinnen het nu nog over hebben. De schrijfster geeft ook commentaar bij haar recepten – alsof je er zelf bijstaat. echt een geniet- en doeboek. Je stapt zo je tuin in en begint eraan.

Flora
#2 by Flora on mei 5, 2010 - 12:06 pm

Marjolein, van tekenaar Leo Fabri en Schoemans was als kind mijn favoriete tuinbladerboek. Het is een tuinkalender in cartoonstyle, met vier cartoons per maand waarin je ziet hoe het hoofdpersonage Marjolein aan de slag gaat in de tuin.
http://lambiek.net/artists/f/fabri.htm

Coolinary
#3 by Coolinary on mei 5, 2010 - 12:36 pm

Laat mij nu net op zoek zijn naar een receptje voor tuinkerspesto wegens een volle pot. Toch ook eens wat tuinboeken aanschaffen, al was het maar om concreet te tuinieren en niet zomaar ‘op de wilden boef’

eddy geers
#4 by eddy geers on mei 5, 2010 - 9:46 pm

Dag Kaat, in je column over de bonen stond nochtans dat je geen tuinboeken meer nodig had met je buurman die een wandelende encyclopedie is ;-)

kaat
#5 by kaat on mei 6, 2010 - 8:51 am

jaja…. maar in den beginne had ik nog wél boeken nodig hè? En… ik neem mn tuinbuurman toch liever niet mee mn keuken in!!
Maar wat ik schreef is waar… geen enkel tuinboek vertelde me bijvoorbeeld dat je met noordenwind niet hoeft te zaaien omdat t dan tóch niet opkomt!! En dat ik de zaailingen nooit begiet omdat ze anders lui worden, da’s ook een wijsheid van de buurman….
‘t is meer dat wanneer het zo guur is buiten, terwijl je eigenlijk al dat enthousiaste zaaigoed wilt gaan uitplanten, het bladeren in een boek soms een goed alternatief is…. net als bloggen met een stel tuingekken!Deze post is gesloten