15
sep

Low impact bewaren…

Gepost door lowimpactman

De voorbije weken konden we rekenen rekenen op mooie oogsten van allerlei groenten en fruit. Vaak te veel om meteen op te eten, dus is het kwestie van manieren te vinden om de met veel arbeid en geduld verkregen moestuinopbrengst zo lang mogelijk te bewaren.

In deze moderne tijden is het meest voor de hand liggende instrument wellicht de diepvries. Het is snel, makkelijk en je kan de voedingsstoffen goed bewaren. Er is maar één nadeel, zo’n diepvries kan wel eens een flinke energievreter zijn. Daarom alvast enkele eenvoudige tips. Als je diepvries ouder is dan 20 jaar dan kan het wel eens goed zijn na te denken over de vervanging. Zelfs al werkt je oude toestel nog prima, je kan er zeker van zijn dan het energieverbruik veel hoger is dan bij de nieuwe modellen met een A of A+ label. Op de site energievreters kan je trouwens uitzoeken hoe snel je de investering kan terugverdienen. Een ‘kist’ model is efficiënter dan een ‘kast’ model. Het regelmatig ontdooien van de ijslaag verminderd het energieverbruik. Goed ordenen van de inhoud maakt dat je niet lang moet zoeken en de diepvries snel weer dicht kan.

Een andere methode om vooral fruit te bewaren is het drogen. Jammer genoeg leven we niet in een klimaat waarbij je dit kan doen met de warmte van de zon. Om bijvoorbeeld appeltjes te drogen heb je oven of droogtoren nodig. Appels moet je schillen en ontdoen van het klokhuis. Dan snij je ze in gelijke schijven en kan je ze onderdompelen in een zoutoplossing (10gr/l) om verkleuring te voorkomen. De schijven gaan dan op een rooster in de oven. Starten bij 45/50° C en na een tijdje de temperatuur verhogen tot 65° C.  De droogtijd voor appels bedraagt 12 tot 24 u.

Een andere traditionele methode is het inmaken en steriliseren. Dit kan op verschillende manieren. Augurken, bloemkool en uitjes kunnen op azijn worden ingelegd. Van witte kool kan zuurkool gemaakt worden. Heel wat groenten kunnen ingemaakt worden, je kan van fruit confituur of siroop maken. Dit zijn allen methodes die warmte en dus energie vragen.

Voor sommige groenten is het inkuilen een alternatief. Aardappelen of winterwortelen kunnen op die manier bewaard worden. Andere oude methodes zijn roken, zouten, en konfijten. Kortom onze voorouders kenden een rijke waaier aan bewaartechnieken. Misschien is het wel een goed idee om deze technieken te blijven bewaren. Want de overvloedige energie die we nu gebruiken voor onze diepvriezer en kookfornuis zal misschien niet altijd voorhanden zijn… kookfornuis

Reacties


Flora
#1 by Flora on september 19, 2010 - 8:41 pm

Sommige groenten kan je zelfs zo bewaren!
http://www.youtube.com/watch?v=OUZxD9Olc2s&feature=channel

Dorien
#2 by Dorien on september 23, 2010 - 4:04 pm

Het ‘probleem’ van een rijke oogst was ook bij menig Velt-lid gekend en dus werkte Velt een vorming rond bewaarmethodes uit. Alle info over ‘Lang Leve de Oogst’ kan je vinden op http://www.velt.be (doorklikken op vorming > Lang Leven de Oogst). Op de kalender staan al heel wat geboekte vormingen. Misschien gaat er wel eentje door in de buurt!



Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.