04
aug

Patatjes: van de grond naar de mond

Gepost door Lieven

Hoho, wat smaken ze weer! Deze namiddag oogstte ik de knollen (ras: Toluca) onder de mulchlaag op het veld. Heel simpel: met de hand schoof ik de bovenste laag mulch (hooi & grasmaaisel & zo) wat opzij, en daar lagen de knollen voor het rapen. Ik hoef dus geen riek in de grond te steken & de hele bodem omver te spitten, want de knollen groeien als vanzelf net in & onder die mulch.
Vanavond lagen ze al in het bord: lekker met een korstje gebakken. Ach, het zijn maar patatten, zul je zeggen – en wat kost nu een kilo aardappelen in de winkel? Euh, dat weet ik dus niet meer: de laatste keer dat we aardappelen kochten, was dat bij plaatselijk keuterboertje Louis – dat was net toen we verhuisd waren, en we wilden de plaatselijke ambachtsman in blauwe kiel ook iets gunnen. Sjonge, slecht dat die bespoten & chemisch bemeste Bintjes smaakten!

Sindsdien kweek ik ze met des te meer overtuiging zelf. Meer dan 10 rassen dit jaar – waaronder enkele resistente rassen -; ruim geplant, matig met rijpe compost bemest of onder een laag rottend reservaathooi gepoot; een paar keer met gesteentemeel & gemalen zeewier bestrooid voor die extra mineraaltjes: graag eten begint bij graag zien.

Kweek & eet meer aardappel als je je voetafdruk wil reduceren: granen vergen meer vervoer & water & wat nog. Ik weet niks van tarwerassen – wie wel? – maar wellicht smaken ze allemaal ongeveer hetzelfde. Corne de Gatte (een van mijn favoriete aardappelrassen) daarentegen smaakt heel anders dan Sarpo Mira of Biogold of … Hé, wat zijn jullie favoriete patatjes?

Reacties


Flora
#1 by Flora on augustus 4, 2010 - 11:13 pm

Als er één ding is dat ik graag wil kweken, zijn het aardappeltjes. Het verschil tussen een glazen, haast melige maagvuller en andere is te groot om te negeren. Ik hou van de zoete smaak, die langs je tandenomhoog kruipt naar je mondhoeken.
Favoriete rassen, geen idee… nog niet!

elisabeth
#2 by elisabeth on augustus 5, 2010 - 8:15 am

mmm… het water komt me in de mond als ik je artikel lees. Voor mij liefst de echte Ardense geitenhoorntjes (corne de gatte) al zijn alle zelf geteelde niet chemisch bemeste nieuwe patatjes heerlijk. Graag goudgeel gebakken, grof zeezout erover en wat snippers rozemarijn. verrukkelijk.

Flora
#3 by Flora on augustus 5, 2010 - 10:25 am

Makkelijk en sensationeel: hasselback patatjes! Iedereen wordt er altijd vrolijk van.
http://blogs.babble.com/family-kitchen/2010/06/16/hasselback-potatoes/
Maar dan inderdaad met grof zeezout en verse rozemarijn. Heerlijk!Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.