11
jul

Blauwe bessen

Gepost door eddygeers
Toen blauwe bessen in 2004 tot ‘superfruit’ werden gebombardeerd werd voor velen onder ons duidelijk wat de Amerikaanse indianen eigenlijk al zo lang wisten: die kleine vruchten barsten inderdaad van gezonde eigenschappen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de vruchten niet alleen rijk zijn aan vitamines (vooral C) maar ook aan antioxidanten.
De bessen vind je  praktisch jaarrond in de warenhuizen,  maar  waarom die vruchten laten overvliegen van verre landen want je kan ze even zo goed zelf aanplanten in de tuin.
(De Regel van Benedictus weet je wel zoals je in het stukje ‘Zomers abdijfruit’ van Harry van Royen kan lezen)
Het is een heel eenvoudig te telen en probleemloze struik. Het enige wat je moet voorzien is een (zonnig) plekje met zure grond. Heb je dat niet beschikbaar dan kan je ze ook nog in potten of bakken telen.
 Het grootste probleem is dat je er tijdig moet bij zijn om de rijpe vruchten te plukken of de vogels zijn je voor.

De meest geteelde soort is de Vaccinium corymbosum of Amerikaanse blauwe bes. Hiervan  zijn diverse soorten beschikbaar.
Je kan deze struik een vaste plaats in de moes- of kruidentuin geven, maar hij past net zo goed in de siertuin want naast de vruchten geniet je bij deze struik in het (vroege) voorjaar van de bloei en  in het najaar van de mooie herfstverkleuring van de bladeren.
De bestuiving van de bloemen vormt ook geen probleem want die gebeurt door insecten.
MEER INFO


 stukje van de oogst van vorig jaar.

Reacties


strobbe georges
#1 by strobbe georges on februari 27, 2011 - 12:00 pm

als tuinliefhebber heb ik een groot aantal fruitbomen en – bessen in mijn tuin staan. Mijn blauwe bes (vaccinium corumbosum) is in 1998 geplant en dit is de enige plant die helemaal niet wil groeien. Dus lijkt mij helemaal niet zo n gemakkelijk plantje als jullie voorstellen. Jaarlijks verdrogen de takken, en dit heeft als gevolg dat het nog steeds niet hoger dan 40cm is en ik ook nog nooit de vruchten geproefd heb want die verdrogen vooraleer ze plukrijp zijn.
De verkoper heeft mij gezegd dat het een schaduwplant is (in tegenstrijd met hetgeen ik op uw website lees).
Ook het verplanten naar mijn (zonnige) moestuin een paar jaar geleden heeft niets uitgehaald. Mijn tuingrond is zuur, dus dit kan ook niet de oorzaak zijn.Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.