05
mei

Tuingeluid

Gepost door Lieven

Guur was het vandaag, maar toch ging ik de tuin in. Wieden, wat verplanten en vooral kijken wat er allemaal oogstbaar is, en dat is prettig veel.
Gewoon luisteren tijdens het tuinieren, daar kan ik ook zo van genieten. Ik negeer dan het alomtegenwoordige dorps- en verkeerslawaai, en stem me af op wat de natuur aan klank produceert:

  • Het zeurderig gekakel van kip Laurette.
  • Alarmkreten of territoriumliederen van de merelclub.
  • Heel af en toe een bende staartmeesjes: ik kijk dan altijd op en geniet van hun acrobatenvlucht.
  • Minstens 1 keer per dag de woeste kreten van de lynx van twee huizen verderop:  jawel!
  • De wind in de buurkerstbomen.

Enkel als ik in de serre werk, zet ik die oude radio soms op Klara. Klassieke muziek schijnt namelijk positieve vibes teweeg te brengen bij groenten – maar alvast dus ook bij mij.

Reacties


Flora
#1 by Flora on mei 5, 2010 - 10:51 pm

en dan de geur die de regen losgewoeld heeft…. misschien had ik me toch buiten moeten wagen vandaag.

christine bonte
#2 by christine bonte on mei 8, 2010 - 10:45 pm

Ook ik geniet van de natuurgeluiden in de tuin wanneer ik aan het wieden of planten ben. Enkele jaren geleden volgde ik bij natuurpunt een cursus over het herkennen van gezang van tuinvogels. Mits even herhalen na de winter ( met een CD-tje) lukt het mij al aardig om de meeste vogelgeluiden te herkennen. Naast de koolmezen, pimpelmezen, winterkoninkjes, merels, spreeuwen hoor ik steeds vaker de tjiftjaf en de groene specht. Opvallende afwezige is de zanglijster. Een van de oorzaken van de achteruitgang van het lijsterbestand is het massaal gebruik van slakkenkorrels. Ook de bio slakkenkorrels Escar-Go zijn niet schadelijk voor hond en kat maar het actieve bestanddeel (de naam ontsnapt mij) is wel schadelijk voor vogels. En de zanglijster voedt zich oa. met slakken. Daarom gebruik ik geen slakkenkorrels maar krijgen mijn kippen in de winter toegang tot de ganse tuin.Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.