21
apr

Vers, verser, verst!

Gepost door Flora

In de supermarkt liggen ze te allen tijde broederlijk naast elkaar: maïs, tomaten, radijsjes, courgettes, veldsla, witte kool, asperges … Toch zal geen boer ze allemaal tegelijkertijd oogsten. Door de transportmogelijkheden (CO2-uitstoot) en de moderne productie en bewaartechnieken lijkt alles voortdurend op voorraad. Maar smaakt een winterse tomaat hetzelfde als ééntje die de zon zag? Proeft witloof uit hydrocultuur anders dan die uit volle grond? Wie voor smaak en variatie kiest, zet niet elke dag dezelfde groenten op het menu.

Onze grootouders zagen de seizoenen op hun bord passeren. Wat er op het veld stond, werd geoogst en met ijzeren geduld en dito kookpotten klaargemaakt. Heb je zelf een moestuintje, dan weet je perfect wanneer elke groente op z’n best is: elk seizoen lonkt immers met z’n eigen troeven!

De lente biedt primeurgroenten zoals jonge asperges, andijvie, waterkers, spitskool en postelein. De zomer smaakt naar aubergines, bietjes,allerlei slasoorten, komkommer, courgette en tomaten. Champignons, broccoli, witloof, wortels, uien en venkel bruisen in de herfst en de winter pronkt met schorseneren, prei, rammenas en rapen. Kijk op de seizoenskalender na welke groente nu barst van smaak. Of… je begint aan een eigen tuintje, of je kweekt wat groenten op de vensterbank. Het is de ideale startperiode!

Reacties


Plaats als eerste een reactie


Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.