23
jun

koken met de zon

Gepost door lowimpactman

Nu – eindelijk – de zon zich volop laat zien zijn er nieuwe mogelijkheden voor wie graag wil experimenteren. Deze week kon je in de media en aan sommige stations al kennis maken met de ‘douchezak’. Een eenvoudig systeem waarmee je de warmte van de zon kan gebruiken om water op te warmen. Het hele jaar door kan je via een zonneboiler warm water via de zon produceren. Tijdens de zomer kan het nu ook via de douchezak.

Er zijn echter nog meer mogelijkheden in de zomer. Stel dat je verse groenten uit de eigen moestuin wil klaarmaken zonder CO2 uitstoot… het kan. Het systeem van de zonne-oven bestaat al duizenden jaren en is natuurlijk prima geschikt in warmere omgevingen. Er zijn globaal gezien twee modellen. De parabolische of de box.

Het principe van de parabolische zonne-oven is eenvoudig. Je probeert de zonnestralen op te vangen en te reflecteren naar een centraal punt. Meestal is dat een zwarte kookpot. De straling wordt omgezet naar warmte en met een beetje geduld kan de zon zelfs water doen koken. Op internet zijn er mooie fimpjes te zien van hoe snel dit wel kan gaan. Een parabolische model zelf maken is niet zo eenvoudig, hoewel je als basis een afgedankte schotelantenne kan gebruiken. De nodige instructievideo’s kan je op youtube vinden.

Het box model is iets eenvoudiger. Hier heb je een goed geïsoleerde doos voor nodig die afgedekt wordt met een glasplaat (als het kan dubbel glas). Via spiegels wordt het zonlicht door het glas in de box gebracht en krijg je binnenin een mini-broeikaseffect. In dergelijk model kan de temperatuur oplopen tot 150 graden.

Een bijkomende voordeel van dergelijk technologie is dat die kan helpen om ontbossing tegen te gaan. Zo heeft Natuurpunt een interessant klimaatproject in Senegal. Daarbij leren ze mensen eenvoudige modellen van zonne-ovens maken zodat ze voor hun dagelijkse kookbehoefte geen hout moeten sprokkelen of bomen hakken. Meer info op de site van Sol Suffit.

Wie zelf een zonne-oven in elkaar wil knutselen kan op internet heel veel info vinden. Als je een mailtje stuurt naar steven@lowimpactman.be dan krijg je een document met bouwplannen doorgemaild (in het Engels).

Reacties


Plaats als eerste een reactie


Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.