11
jun

Groene vingers zijn erfelijk…

Gepost door AnneTanne

Ja, ik weet het zeker:
Groene vingers zijn erfelijk: ouders krijgen ze van hun kinderen…

Ik ben weliswaar altijd al een tuin- en natuurmens geweest, maar voor manlief stond tot zo’n jaar of tien geleden vast: Tuinieren was echt niets voor hem.
Maar er liep thuis ook nog een kleuter rond… en die kleuter die wilde zo dolgraag een tuintje. En je weet hoe vaders zijn: ze hebben alles over voor hun kinderen, zoveel zelfs, dat manlief een prachtig mini-moestuintje aanlegde voor zijn zoon.
Ik weet niet meer wat er toen zoal groeide, maar naast de obligate kindertuin-radijsjes en -tuinkers, stond er ook klein-duimpje sla en Jack-be-little pompoentjes (die er leuk uitzien, maar niet echt smakelijk zijn).
Zoonlief was dolblij met de tuin, maar iets minder met de teeltkeuze: zijn lievelingsgroenten ontbraken immers.

En dus kwam er een jaar later een wat groter moestuintje, en dit keer stonden er wél spruitjes in (tja, die staan inderdaad zeer hoog in de groenten top-vijf van zoonlief).
Intussen deed zich een onverwacht verschijnsel voor: de vingers van manlief begonnen langzaamaan een ongewone tint te krijgen. En nu, bijna tien jaar later kunnen we er nog nauwelijks omheen: die vingers zijn nu echt wel grasgroen geworden.

Reacties


elisabeth
#1 by elisabeth on juni 15, 2010 - 8:03 am

ja, groene vingers zijn erfelijk maar durven weleens een generatie overslaan. Geen van mijn beide kinderen heeft het al kan het nog komen. Mijn oudste kleindochtertje van bijna zes is ermee geboren. Toen ze drie was zat ze stilletjes op een bankje op mijn terras naar het groen gebeuren in de plantenbakken te kijken. Vergeet-me-nietjes zijn haar lievelingsbloemen, toen al en nog steeds. Die heeft ze nu voor ‘t eerst in ‘haar’ eerstejaars-tuintje thuis, samen met pompoen en basilicum. Volgend jaar breiden we het uit met vooral geurende bloemen en kruiden. Uit wat ik zoal lees, heb ik de indruk dat heel wat tuiniers het ook hebben van grootvader of oma.

AnneTanne
#2 by AnneTanne on juni 19, 2010 - 9:29 pm

Ik heb het ‘langs vaderskant’ duidelijk van mijn vader, en hij had het van zijn moeder…
En langs moederskant heb ik het vooral van mijn grootvader…

En zo mooi, hoe mijn man door de invloeden van vrouw en zoon en schoonfamilie ook een heel enthousiaste tuinier is geworden…