16
jul

Kerrieplant

Gepost door elisabeth

Vandaag heb ik vastberaden – na dagen van overleg met mezelf – de kerrieplant gekortwiekt. Ken de latijnse naam niet maar hij ruikt in ieder geval overvloedig overtuigend naar die specerij. Met spijt in het tuindershart. Snijden in een een van mijn lievelingen is altijd een beetje in mijn eigen hart snijden. Voor menig tuinier denk ik. Je kent dat: veel hout, weinig kruid en nog minder bloemen die bovendien van jaar tot jaar kleiner worden.
Gevolg: ik kijk nu door de tralies van mijn terrastuin op de al even lege en kale vlakte van het enorme platte dak achter mij. Maar er is hoop: met veel goesting schieten jonge scheutjes op. Belofte voor een volgende lente. Zo niet? Zo niet wordt de mediterrane bak – waar een al even houterige lavendel pover staat te bloeien – met wortel en al uit de al even povere grond gerukt en vernieuwd. Opnieuw beplant met hetzelfde want dit kan niet verbeterd worden op die strategische plaats (denk aan achterliggende roofingvlakte).

In meditatieve toestand en wat ontdaan nadien, een hart vol twijfel, vroeg ik me terzijde toch af: behoren kruiden nu eigenlijk feitelijk tot de moestuin? Voor mij zeker. Ik kan niet koken zonder. Kruiden geven fleur en smaak aan het leven én aan de zachtste groenten.
Nog half ontdaan maakte ik courgettesoep. Eerst gesnipperde sjalot en teentje look stoven, de twee in zeer dunne plakjes gesneden middeldikke courgettes, enkele blaadjes gescheurde lavas en half bouillonblokje toevoegen, 1 liter water, twintig minuten koken, (drink intussen een glaasje wijn) mixen, wat ricottakaas of room of wat je ook maar wenst en vind in je frigo apart mengen met paar lepels soep, erbij gieten en roeren. Klaar. Poepsimpel en superlekker.

Wat doen jullie zoal deez’ dagen met (overvloedige) oogst?

PS: je kan natuurlijk naar believen fijngescheurde basilicum, bieslook of wat je hartje lust toevoegen.

Reacties


karlijn
#1 by karlijn on juli 16, 2011 - 4:42 pm

Wees niet getreurd! De takken die je van je kerrieplant afsnoeit zijn heel makkelijk te stekken. Zo krijg je van je oude snoeisel een hele berg kerrieplanten. Lavendel is ook zeer makkelijk te stekken. Wat stekpoeder helpt, maar is niet per definitie nodig.

elisabeth
#2 by elisabeth on juli 17, 2011 - 6:36 am

dank voor de gouden tip Karlijn! kon het al niet over mijn hart krijgen dat snoeisel zomaar in de gft-zak te kieperen. nu ga ik zonder hartzeer de lavendel kortwieken na de bloei.

walati
#3 by walati on juli 18, 2011 - 12:44 pm

Moes betekende oorspronkelijk voedsel of spijs. Alle eetbare planten behoren dus eigenlijk tot de ‘moestuin,’ de plaats waar eetbare planten gekweekt worden. Aangezien kruiden eetbaar zijn, passen ze volgens mij zeker in de moestuin.

elisabeth
#4 by elisabeth on juli 19, 2011 - 6:30 am

wil dat zeggen dat kerrieplant ook eetbaar is en in bereidingen kan gebruikt worden? totnogtoe hield ik hem enkel om de geur, de grijsgroene kleur en de vorm, gewoon een mooie, welriekende plant.

walati
#5 by walati on juli 28, 2011 - 12:27 pm

De Latijnse naam is Helichrysum italicum. De plant wordt gebruikt om aan gerechten een lichte currysmaak te geven. Het past dus zeker in een kruidentuin.

elisabeth
#6 by elisabeth on juli 29, 2011 - 6:48 am

dank je Walati, ga ik vanaf nu zeker gebruiken want, Karlijn, de stekjes slaan aan!Deze post is gesloten