02
apr

Mini tomatendak of -serre gezocht

Gepost door walati

Wij hebben net onze tomaatjes gezaaid. We kiezen voor soorten die tegen ons klimaat kunnen, maar voor enkele meer gevoelige soorten zouden we toch een mini dakje willen maken om ze te beschermen tegen de regen. Wie heeft zelf zoiets gemaakt en kan ons uitleg geven? http://deaalscholver.blogspot.com/

Reacties


Koen
#1 by Koen on april 6, 2011 - 1:14 pm

Beste Walati,

Ik heb vorig jaar goede resultaten gehaald met een eenvoudig afdakje gemaakt van houten palen (1,2 hoog vanaf de grond) verbonden door electriciteitsbuizen (3m). Je maakt de buis vast met snelbinders aan 1 paal en buig hem in een boogje naar de andere paal waar je hem ook vastmaakt.
Deze bogen verbind je onderling bovenaan door er een andere buis bovenop te leggen. Een dwarsligger van 3 m verbindt ze 3 bogen. Bovenop die constructie span je een doorzichtig plastic (3m breed). (ik had het geluk een rol plastic op de kop te kunnen tikken)
Voordeel: de planten blijven droog en worden toch goed verlucht aangezien de zijkanten open zijn. De planten zijn goed bereikbaar en het geheel is relatief goedkoop. Probleem is de windgevoeligheid van het bouwwerk. De plastic kan je nieten in de palen maar je verstevigd hem best op die plaats met Ducktape.

Ik sta uiteraard altijd open voor idee├źn ter verbetering!

Koen

walati
#2 by walati on april 12, 2011 - 2:53 pm

Bedankt voor de tip, Koen. Het is inderdaad zoiets wat we zoeken: iets eenvoudigs wat de regen tegenhoudt maar toch de planten goed verlucht. Bij ons kan de wind soms hard te keer gaan, dus ik zal nog eens nadenken over de windgevoeligheid van de constructie, waar jij over spreekt.Deze post is gesloten