10
feb

waar blijft ‘ons land’?

Gepost door elisabeth

Daar gaat de winter, sluipend verdwijnend achter wolken en prille lentezon. Bomen botten en het eerste groen in mijn bakken komt aarzelend piepen. En nog geen tuin, geen grond onder onze voeten. Entoesiasme en beloften te over, toegezegde medewerking met hopen maar… waar blijft ‘ons land’?
Zoveel energie en telefoons en contacten later staan we nog met lege handen. Lege handen die kriebelen om te gaan voorzaaien en grond los te wroeten, wakker te schudden maar neen, niemand van tStad heeft oor naar onze kreten en gefluister. Ecologie en ‘eetbaar groen in de stad’ blijft bij aanbevelingen en nota’s en publicaties.

Komt het door de lange winter maar mijn energie raakt uitgeput. Letterlijk. Vandaag verscheen in Nest van februari een interview met Anne Tanne en mij en geloof me, ik voel me verpauperd en verarmd als ik de groene weelde van haar tuin aanschouw. Gaat Antwerpen dan toch zijn inwoners de stad uitdrijven om, naast jonge gezinnen, groene vingers en gezonde voeding-adepten elders naar een lapje tuin te laten zoeken?

Melodramatisch? Ik denk het niet. Er ligt zoveel brakke grond voor het rapen als ik door de Stad loop of fiets maar de mallemolen van diensten maalt langzaam – maar zeker? Ik denk het niet.
Stadsguerilla zeg je? Liever niet. We willen niet alleen zaaien maar ook oogsten en verwerken en eten.

En toch. En toch geven we niet op. Zolang de lente niet echt daar is, blijft er hoop – al komt die in de opgewarmde stad iets vlugger dan op het platteland :-)

Deze post is gesloten