06
mei

stenen

Gepost door dieter

Hallo,

een paar weken geleden ben ik begonnen met het onderhoud van een stukje grond van een buurvrouw.  Zij is zelf te oud om het stukje te onderhouden dus ben ik aan de slag gegaan.  Iefte weghalen, overwoekerend onkruid weggehaald of laten staan (stinkende gauwe, zurkel, wolfsmelk) een dertigtal knuisten van sparren uit de grond halen en alles omgespit voor de aanleg van een kruidentuin.  Na drie dagen hard labeur was het kruidentuintje een feit (stuk van ongeveer 75m).  Mooi aangelegd met resterende betonplaten als pad, verschillende vormen buxus (1 bol op stam, 2 bollen op stam, bol op gevlochten stam, bol tegen vloer…).  Nu rest er mij enkel nog een terrasje aan te leggen en we kunnen zo een theetje uit eigen kruidentuin drinken.  Groot was mijn teleurstelling toen ik de kruidentuin aantrof na een paar fikse regenbuien.  Het leek precies alsof er iemand met gravé steentjes gezaaid had doorheen de kruidentuin.  Een heel werk om deze er allemaal uit te halen en meteen een goede ondergrond voor m’n terras maar weet er iemand iets om dit tegen te gaan of kan ik daar gewoonweg niks aan doen?

groeten Dieter

Reacties


Flora
#1 by Flora on mei 6, 2010 - 11:39 am

Wat een anticlimax, als je tuin opeens versteend is! Waar kwamen die keitjes vandaan? Van een aangrenzend stukje land? Of heb je samen met de sparren een Heidense Heilige plaats verwijderd en was het de toorn Gods die je trof?
En lagen er oorspronkelijk ook al van die keitjes in? toen je dus de eerste keer de tuin klaarmaakte?

transitiestad leuven
#2 by transitiestad leuven on mei 7, 2010 - 2:38 pm

mediterane kruiden kunnen zeker wat steen in de bodem gebruiken. warmte wordt in de stenen opgeslagen en de bodem koelt trager af. op sommige plaatsen van de wereld, ik denk aan nepal, worden stenen als bodembedekker gebruikt. je bodem bedekken is zowiezo een must. noodzakelijk als bescherming tegen zon, regen en wind. mogelijkheden zijn er voldoende. ofwel zaai je spinazie, veldsla, mosterd, snijsla noem maar op ; ofwel bedek je de bodem met afgesneden (on)kruiden, bladeren, karton, … .Deze post is gesloten