02
mei

eerste bonen zitten in de grond

Gepost door kaat

Even tussen de buien door naar de tuin gefietst. Het is nu toch echt ná koninginnedag dus dan mogen ze de grond in volgens mijn tuinbuurman (de verpakking zegt weliswaar half mei, maar mijn tuinbuurman heeft altijd gelijk. Sinds ik naast hem een moestuin heb heb ik nooit meer een tuinboek ingekeken; de man is een wandelende encyclopedie die al een jaar of twintig op datzelfde tuintje zit, erg makkelijk voor mij!). De bonen dus. Dit jaar gekozen voor de gewone stokslabonen van Westlandia en stoksnijbonen ‘trionfo violetto’ uit de serie historische bonen van Vreeken’s Zaden  in Dordrecht. Volgens de omschrijving zijn niet alleen de bloemen maar ook de snijbonen paars. de kleur verdwijnt na het koken??? Ik ben heel benieuwd!

Ik zaai nu bij 1/3 van de tonkinstokken, over twee weken doe ik dat weer en over vier weken ook. Door gespreid te zaaien verleng je ook de periode waarin je kunt oogsten. Langer lol dus, anders komt alles ineens.

Al eerder zaaide ik capucijners, Blauwschokkers ‘Ezetha’, ook van Vreeken’s. Ik was vorig jaar aangenaam verrast door het sierlijke groeien en prachtige bloempje. De kleine tuiniers vonden het prachtig om de peulen open te drukken en de capucijners zó  uit de hand te eten. De capucijners staan nu al 15 cm hoog. Beetje jammer dat de kauwen dat frisse groen ook interessant vinden… Met stukjes gaas probeer ik ze weg te houden… hm. T blijft een strijd!

Deze post is gesloten