03
mei

Daar gaan we!

Gepost door wondering mick

Daar gaan we, hier is dan mijn stukje Kempisch zandgrond. Het is één van de grootste uitdagingen die ik aan ga. Totaal ongeveer 1200m2 die van de bodem af opgebouwd moet worden. Als eerste heb ik heel veel compost laten aanrukken om de grond een eerste verrijking te geven. Op sommige plekken als ik een kuil graaf valt het wel mee, maar op andere stukken is het dus echt geel strandzand. Zoals je ziet is het omheind met een ongelofelijk triestig betonnen omheining, daar moet als eerste helemaal rondom groene klimmers tegen komen, zodat ik mooie groene muren heb. Vorige maand ben ik al begonnen met voorzaaien, dus ik heb in het serretje al een boel planten klaarstaan, die ik na de grondverbetering in de grond ga stoppen.

Het word een tuin waar ik zoveel mogelijk natuurlijk ga tuinieren, niks chemie, kunstmest en bestrijdingsmiddelen ik heb daar een paar fantastische boeken over gelezen. Er komen veel éénjarige in, om deze zomer toch al te genieten van bloemenpracht en heel veel eetbare planten. Niet echt een moestuin, maar alles door elkaar, bloemen, groenten en fruit. Volledig geïnspireerd door het BBC programma the Edible Garden, moet je zien, is fantastisch.

Het allerergste was eigenlijk dat er in deze tuin tiental sombere coniferen stonden die heb ik allemaal eruit getrokken en gestopt waar ze horen, op de composthoop. Er stond ook één Forsythia in, ik gil al jaren dat dat de lelijkste schreeuwerigste plant van het voorjaar is. Die heb ik een plek gegeven achter de houtschuur, mag ze daar staan gillen, uit het zicht!

Nu is het elke dag de strijd met, ga ik vandaag verder met schilderen, moet ook gebeuren of weer de tuin in? Daarom ben ik blij dat het regent vandaag, dan kan ik toch nog de eetkamer schilderen, ik zal toch een plek nodig hebben om straks mijn tuin in op te eten.

Deze post verscheen ook op Wondering Gardens

Reacties


kaat
#1 by kaat on mei 3, 2010 - 2:13 pm

Oh wow… wat een uitdaging! 1200 m2?? Da’s een keer of acht groter dan mijn moestuin…. Geweldig! Ben wel heel benieuwd hoeveel tijd je eigenlijk hebt voor de tuin per week?? Tuinieren op zand heeft voor er nadelen (mijn tuin ligt ook op zandgrond) Grote voordeel is het spitten elk jaar, dat gaat relatief makkelijk. Grote nadeel is dat álles wegzakt, niet alleen de voeding maar ook het water. Misschien een tip: wij tuinen zo’n 30-50 cm boven het grondwater. We gieten nimmer. Je dwingt de planten dan om zelf op zoek te gaan naar dat water en voorkomt dat ze lui worden…. Het uitzetten van zaailingen moet je dan ook niet op een hete middag doen, maar als t een beetje druilt. T is even wennen aan de gedachte, maar scheelt je uiteindelijk veel sjouwen met gieters en duizenden liters verspild drinkwater… Ik kijk nu al uit naar je volgende blog. Heel veel succes!!!!

wondering mick
#2 by wondering mick on mei 3, 2010 - 2:24 pm

Bedankt voor de tips, ik kan alle raad gebruiken nu. Ik hou ook wel een beetje rekening met planten die goed tegen droogte kunnen, zo heb ik net 30 lavendel planten gekocht, om al een beetje groen te hebben.
We hebben één voordeel er steekt hier een enorme waterput onder het terras die tjokvol zit, dus we hebben een pomp gekocht nu kan ik sproeien wat ik wil zonder dat het me veel geld kost en natuurlijk geen kostbaar drinkwater verspil.

elisabeth
#3 by elisabeth on mei 4, 2010 - 9:41 am

neen, geen coniferen op de composthoop! Eén: ze vergaan niet en twee: op die manier ga je je toch al zure kempische grond nog meer verzuren. Afvoeren dus of na nieuwjaar samen met de kerstbomen verbranden – als dat mag in je nieuwe gemeente.

wondering mick
#4 by wondering mick on mei 4, 2010 - 9:45 am

@elizabeth, Was ook meer een metafoor! Ze zijn achter het kippenhok gesmeten. Kunnen er egeltjes en dergelijke er in gaan wonen, hebben ze nog een nut.

kaat
#5 by kaat on mei 19, 2010 - 9:34 am

Mick!! Doe nog es verslag!! Ik ben zó benieuwd naar de vorderingen… Succes.Deze post is gesloten