01
mei

aardappelen in zak

Gepost door buitenskamers

Bij het ontwerpen van de moestuin heb ik bewust geen rekening gehouden met een bed voor de aardappelen. En dat terwijl niets de smaak van aardappelen uit de tuin overtreft. In plaats van een plek in de verhoogde bakken krijgen de aardappelen bij mij een plek in een zak. En dat werkt goed.

 Dit jaar was ik wat laat met het poten van mijn aardappelen, maar vandaag zijn ze dan toch de grond in gegaan. Ik heb gekozen voor de Epicure aardappel. Een ras dat Monty Don op de BBC een paar jaar geleden enorm heeft geprezen om zijn smaak. En inderdaad het is een heerlijke aardappel.

Het voordeel van het planten van aardappelen in een zak is, behalve dat je er dus geen ruimte mee verliest  in je groentebedden, dat het aanaarden van de aardappelen heel eenvoudig is.Je begint met een laag aarde van zo’n tien centimeter in een zak waarvan je de bovenkant hebt opgerold (ik gebruik lege 40 liter compostzakken) en je stopt daar drie pootaardappelen in. Zodra de aardappelplanten zo’n tien centimeter boven de grond staan, vul je de zak bij met grond. Je gaat daarmee door totdat je de hele zak hebt afgerold.

Als de planten hebben gebloeid, en beginnen af te sterven (je bent dan zo’n drie maanden verder), kan je de aardappelen heel gemakkelijk oogsten, door de zak om te keren en de aardappelen te rapen. Simpel zat. Zo kan je ook op je  balkon aardappelen kweken.

Reacties


little Home
#1 by little Home on mei 2, 2010 - 11:46 am

Wat een geweldig idee. Onze tuin ligt er nog braak bij, maar op deze manier kan ik alvast van start gaan met de gewenste moestuin.
Nog enkele praktische vraagjes: Gebruik je potgrond, aarde uit je tuin of een speciale mengeling?
En moeten er gaatjes in de zak gemaakt worden voor de waterafvoer of komt dat wel in orde zo?
Groeten

Mme Zsazsa
#2 by Mme Zsazsa on mei 2, 2010 - 12:33 pm

Och dat is een superidee!
Vul je die zakken dan gewoon met grond uit de moestuin?
En je geeft dat dan gewoon water zoals je potplanten water geeft?

eddygeers
#3 by eddygeers on mei 2, 2010 - 1:58 pm

Heel leuk idee. Volgens mij ziet het er allemaal nog ‘mooier’ uit als je gebruik maakt van een tuinafvalzak. Geen probleem met waterafvoer…en staat mooi op een balkon!

buitenskamers
#4 by buitenskamers on mei 5, 2010 - 10:32 am

Ik gebruik gewone potgrond, maar als je nog tuinaarde over hebt, dan kan je dat ook goed gebruiken. Onderin de zak (zo’n 5 cm boven de grond) prik je wat gaatjes (niet te groot natuurlijk, want dan loopt de grond eruit).
Verder moet je natuurlijk goed in de gaten houden dat de grond niet uitdroogt. Dus als het niet regent, water geven, net zoals je dat bij planten in een pot zou doen.Deze post is gesloten