22
nov

Het stond in de sterren geschreven

Gepost door elisabeth

Met deze woorden van Luc Vanhoegaerden van Velt kreeg ik vrijdag – op mijn naamfeest! -in Faro (Vlaams Steunpunt Cultureel Erfgoed) de prijs van de Week van de Smaak als liefhebber- moestuinblogger. Ik ben er ontzettend blij mee!

De prijs omvat een Velt-cursus –ook letterlijk op het veld- van 12 lessen in ecologisch tuinieren, het jaar rond, voor een tiental beginners.

Hiermee krijgt mijn droom (gepost op moestuinblog van 5 november, ‘goed om weten’ #3) een mooi begin: met enkele vrouwen van ons intercultureel vrouwennetwerk in Antwerpen aan het hovenieren gaan.

Deze prijs is duurzaam én tegelijk een opdracht. Hij houdt een belofte in naar de toekomst: ergens in een grote stad een ecologische ‘droomgaard’ (Flora, mag ik jouw prachtig woord lenen?) beginnen, kleinschalig maar met een hopelijk uitdeinend effect.

Plots vallen alle stukjes van mijn embryonale ideeën-puzzel samen tot een prachtig geheel: cultureel erfgoed linken aan migratie, vrouwen van allerlei origine in een opbouwend, ontspannend, zelfs therapeutisch en tuinproject betrekken, geruggesteund door de kennis en ervaring van een Velt-medewerker. Een prachtige opportuniteit, zeker ook voor mij: mijn passie voor tuinieren én al wat vrouwen aangaat én mijn/onze realiteit van leven in een stad bundelen in deze uitdaging. Zo wordt uitwisseling tussen culturen toch op een of andere manier weer bij de Week van de Smaak betrokken. Hopelijk staat er bij volgende editie een internationaal stoofpotje van onze eigen groenten te pruttelen!

‘Het stond in de sterren geschreven’. Zeker, Hoop dat het meest essentiële er ook in staat: een stukje grond om aan de slag te gaan :-) Niet zo evident binnen een stadsomgeving. Ik geloof in die bijna profetische uitspraak, haak er mij aan vast en zal hemel en aarde bewegen – alle kanalen aanboren – om eraan te geraken.

Betrokken lezers en begane medebloggers, denk en zoek aub met me mee! Woon je in Antwerpen Stad en zie of weet je een omsloten braak plotje of tuintje liggen, signaleer het me aub. Alle ideeën en tips welkom, ook buiten de platgetreden tuinpaden.

Al mijn dank aan de initatiefnemers en medewerkers van de Week van de Smaak voor deze zinvolle prijs! Ik zal hem wel besteden, samen met de vrouwen die hiermee aan de slag kunnen.
Ons wedervaren kan je – hopelijk al volgend tuinseizoen – volgen op deze moestuinblog die ik een lang leven toe wens want schitterend idee!

Reacties


Flora
#1 by Flora on november 22, 2010 - 11:45 am

Ik ben superbenieuwd naar je project en hoop ook dat het laatste puzzelstukje in goede aarde valt. Ik zal eens ‘grondig’ nadenken over een lapje voor jou binnen de stadsmuren.
(Droomgaard, daar ben ik zelf alvast verliefd op geworden, ik vrees dat het de titel van één of ander boek zal worden, dus kan ik het je helaas niet geven :-) )

elisabeth
#2 by elisabeth on november 23, 2010 - 8:09 am

Flora, dat begrijp ik heel goed. We zoeken trouwens al samen naar een naam waarin alle vrouwen, welke origine ook, zich kunnen in vinden. Veel succes en inspiratie met het schrijven van je boek! Hoop dat je onze moestuin(blog)hier ook blijft onderhouden met je frisse ideeën!

walati
#3 by walati on december 30, 2010 - 7:06 pm

Ik ben nu pas moestuinlid geworden, dus ik heb ook nu pas dit bericht gelezen. Ik ben heel benieuwd naar jullie moestuinproject. Hopelijk vinden jullie snel een lapje grond. Succes!

elisabeth
#4 by elisabeth on december 31, 2010 - 8:55 am

walati, dank voor je meeleven! er komt schot in de zaak al is het zoals met de sneeuw dezer dagen: het hangt in de lucht maar je bent nooit zeker wanneer het er dan eindelijk uitvalt en naar ‘de grond’ dwarrelt :-)
maar het zit alleszins al in de lucht. een mooi begin niet?
als de krokussen de kop opsteken hoop ik de mijne voor het eerst naar ‘de’ grond te kunnen richten.
alleszins zal jij en (heel) de wereld het hier vernemen. veel succes met je tuin en je leuke blog !

walati
#5 by walati on januari 2, 2011 - 4:05 pm

Inderdaad een goed begin. Hou iedereen van Moestuinblog op de hoogte!Deze post is gesloten