20
okt

Weekthema: pompoenpassie

Gepost door Flora

Tijdens een treinrit viel het me op. Oranje cadeautjes, fel oplichtend in het landschap. Een verlaten veldje, met een schat aan uit de kluiten gewassen petanqueballen. De herfst smaakt naar pompoen. En omdat de herfst geweldig is, zijn er talloze pompoensoorten, -kleuren en -vormen.

Laat ik nu de gelukkige bezitter zijn van een oma met een pompoentuintje, ergens vanachter in den hof. Zonde om die gewoon mooi te laten wezen bij de voorkeur, dus breng ik elke week een verse mee naar huis. Dit noopt tot heerlijke creativiteit. Want hoeveel gerechten kan je maken met pompoen? En wat is nu het ultieme recept voor pompoensoep?

Heel graag dus jullie recepten voor deze gele, zwarte, witte, oranje, … schatten. Risotto, lasagne, taart, bladerdeegvariant,muffins, ovenschotel, soep, pompoenbrood, chutney, loempia’s…. U maakte het, wij willen het ook proeven!

Je hebt nog tot 15 november om ervoor te zorgen dat alle pompoenen in België geserveerd worden!

Ik bijt alvast de spits af.

Herfsttaart met pompoen (voor de luie kok)

Nodig:

  1. Een kwart oranje pompoen (350 gram ongeveer (als je teveel hebt: in de soep ermee))
  2. 2 pakjes diepvriesspinazie
  3. kant-en-klaar bladerdeeg
  4. Een handje noten (hazelnoten, walnoten, cashew…)
  5. 250 gram spekjes (eventueel)
  6. 3 eieren
  7. Room (als je voor smeuïg gaat) of melk (70 ml?50 ml? ik doe het wat op de gok)
  8. kaneel (een eetlepel)
  9. Peper & Zout

Verwarm de oven voor op 180°. Breng water aan de kook. Snij de pompoen in de naden tot partjes. Schil met een aardappelschiller. Snij in blokjes en laat die tien minuutjes koken. Ontdooi ondertussen de spinazie. Leg het bladerdeeg in de vorm. Bak de spekjes (als je vegetarisch bent, laat ze er dan uit). Voel je nu al blij over het nakende succes. Kluts de eieren met de melk of de room (houdt ongeveer een theelepeltje apart) Meng de ontdooide spinazie met de drie geklutste eieren en de room. Giet de pompoenstukjes af. Meng ze met kaneel. Doe ze onder het spinaziemengsel. Voeg ook de noten en het spek toe. Kruid met peper en eventueel zout (als er spekjes inzitten is het zout genoeg). Kieper alles in de bladerdeegvorm. Strijk de randjes van het bladerdeeg in met eimengsel. Laat 45min bakken in de oven of totdat het mengsel vast is. Serveer warm of koud.

Opmerking: Misschien ook lekker met feta erbij (ipv spek), dat heb ik nog niet geprobeerd. Als je het als hoofdmaaltijd wilt geven, kan je op de bodem gekookte aardappelschijfjes leggen. Njam!

Deze post is gesloten