04
mei

een boel basilicum

Gepost door wondering mick

Eén van de lekkerste keukenkruiden vind ik Basilicum, de geur, de smaak het is geluk samengeperst in een blaadje. Ik ben geen fan van gevoelige kasplantjes, maar dit teer plantje geef ik met liefde veel verzorging. Ondank dat het afgeraden werd heb ik vorige maand al voorgezaaid en ik moet zeggen niet zonder succes.


Het is de Basilicum Pistoe een hele compacte vorm van basilicum en enorm geurig, zelfs de kiemplantjes vulden de lucht al met de zoete frisse geur. Daarnet heb ik ze allemaal overgeplant in grotere potten en ik denk dat ik deze zomer heel veel Tomaat/Mozzarella/Basilicum ga eten en liters pesto maak.

Ik heb nu al 20 potten van de Pistoe maar er liggen nog acht verschillende soorten te wachten om zo meteen gezaaid te worden. Daar ben ik heel benieuwd naar ze hebben allemaal een verschillende geur waaronder, drop, citroen, anijs, limoen, en zelfs kaneel. Eén hele bijzondere is de slabladige basilicum, grote stevige bladeren om gerechten in te wikkelen.

Als ze geboren zijn ga ik ze proeven en breng ik een uitgebreid verslag uit van al deze soorten. Misschien een Basilicum feestje geven voor wat vrienden, kunnen ze mee keuren.

Deze post verscheen ook op Wondering Gardens

Reacties


eddy geers
#1 by eddy geers on mei 4, 2010 - 4:19 pm

Dag Mick, ja inderdaad, basilicum heeft het allemaal. Zelfs de bloemen zijn mooi.
Mocht baziel wat makkelijker te telen zijn het zou perfect in de siertuin kunnen aangeplant worden. Misschien een idee voor de plantenveredelaars?
Toch een opmerking! De soort die je gezaaid hebt noem je pistoe. Ik denk dat je nog eens op de verpakking zal moeten kijken want Pistou is de naam voor de Franse variant van de Italiaanse Pesto en volgens mij geen basilicumsoort.
Soorten met klein blad zijn ondermeer: Griekse basilicum, ‘Fine Minette’ of ‘Green Globe’.
Groetjes en succes met het zaaien en ook met je mooie site.
eddy@groen.net

Mick
#2 by Mick on mei 4, 2010 - 6:33 pm

Ik ben erg benieuwd naar de bloemen van de Basilicum. Dank je voor het compliment van de site. Ik heb net gechecked op het etiket van het zaad en er staat toch basilicum pistou, met als latijnse naam ocimum basilicum minimum. Hier heb ik die besteld, de bovenste. http://denieuwetuin.be/45-basilicum-1.

Groet
MickDeze post is gesloten