03
jun

De geneugten van doorschietende prei.

Gepost door Lieven

In het preibed staan er nu nog preistengels die ook popelen om te bloeien, en rond deze tijd kan dat proces opeens hard gaan. Een exclusieve groente vind ik dan die bloemstengel die zich nu binnenin vormt. Zolang die nog niet boven de bladeren uitpriemt, oogst ik hem, door de omliggende bladeren allemaal weg te pellen. Eén lichtgroene stengel, zo dik en zo lang als een asperge, kan ik zo per doorschietende preiplant oogsten. In de keuken snijd ik eventueel het harde deel eraf, en stoom ik deze preiasperges gaar. Een delicatesse, zoeter dan gewone prei, en niet in de winkel te koop!
Ook met de bloemknoppen en de stervormige bloemetjes van prei valt creatief en lekker te kokkerellen; en het teveel aan zaad, van planten die ik all the way laat groeien, kan ik laten kiemen: niets hoeft verloren te gaan.

Reacties


elisabeth
#1 by elisabeth on juni 4, 2010 - 7:39 am

Dit artikel zet me meer en meer aan om creatief om te springen met de delen van groenten die ik meestal weggooi. Gisteren kocht ik een mooi bio bloemkool met vaste groene blaadjes. Heb je ook een receptje voor deze blaadjes?Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.