Het is nu het moment. Vlierbloesems staan in bloei en dus tijd om deze te plukken. Dit is een recept dat ik gekregen heb van mensen in de buurt en dat ik al jaren met succes toepas. Pluk zo’n 30 vlierbloemen, voeg daar 3 liter water bij, 1,5 suiker, 50 gr. citroenzuuur (verkrijgbaar bij de apotheek, een veilig bewaarmiddel) en 5 citroenen (in schijven). Laat dit 5 dagen trekken (2x per dag omroeren!). Daarna ziften en in flessen bewaren. Dit kan je een paar maanden bewaren in de frigo, maar meestal vries ik er een deel van in. Verdunnen met water en als limonade serveren, maar ook heel lekker als een heerlijk zomers aperitief bij een glaasje koele witte wijn, of een cocktail met 1/5 siroop, 1/5 gin, 3/5 water/ijs… leg je daar dan nog een blaadje munt of citroenkruid bij en geniet…
Het is misschien niet de meest ideale periode om moestuinen te bezoeken, zelfs niet als ze heel een stuk zuidelijker gelegen zijn maar de moestuinen waren dan ook niet de concrete aanleiding waarom we daar toevallig ‘in de buurt’ waren (de Loire-streek dus, cfr ons studiereisje).
We hebben een eerste workshop georganiseerd in het Ecohuis Antwerpen. Er kwam meteen heel veel volk naartoe. Veel mensen die de inloopdagen van transitie in Antwerpen volgden. Aan een volle zaal gaven we een uurtje theoretische informatie over eetbare planten in potten, welke potten, welke planten, wanneer, wat en waar en zo. Daarna deden we voor hoe je het ideale grondmengsel voor in potten kan maken met cocopeat potgrond, compost, metserszand, kleikorrels, een beetje bentoniet en wat lavameel. Voor de grote potten doen we er ook wat tuingrond bij. Daarmee mochten de deelnemers aan de slag om onze gerecycleerde potten te vullen (eerst wel wassen). En dan een biologisch plantje of zaadjes erin. Echt allemaal enthousiaste mensen met een hele hoop vragen. En dan met hun potje naar huis. En wij blij dat we het overleeft hebben en natuurlijk ook dat er zoveel interesse is.
Mijn werktafel staat voor het venster met zicht op de groentetuin. Ik zie, bij wijze van spreken, mijn kolen in real time groeien. Dat is een ongelovelijke luxe die me dagelijks een portie rust en bevrediging schenkt. Maar zoals het met luxe gaat, heeft dat ook een keerzijde. Als mijn kolen niet willen groeien, dan voel ik mij niet zo gelukkig, en moet ik er toch een hele dag op zitten kijken. Kortom, als de kolen slap hangen, dan zit het bij mij ook niet lekker.
Wie durft te ontkennen dat we dit jaar met een kl…lente opgezadeld zitten? Effe prachtig weer in april, dan ruim drie weken apeweer zonder regen, gevolgd door veel te koude dag- en nachttemperaturen. Het zij zo, ik kan daar mee leven. Trouwens wat kun je tegen Moeder Natuur beginnen als miezerig schepsel? Een vulkaanuitbarsting in IJsland en heel ons tuinseizoen ligt in de knoop. Dat is gewoon overmacht, niks aan te doen. Een mens moet zich vandaag flexibel kunnen instellen. Geen probleem.
MAAR waar ik wel een probleem mee heb, en die ‘maar’ zal wellicht niemand verbazen die me enigszins kent, zijn andere miezerige schepsels die een impact hebben op de goede gang van zaken in mijn tuin. Duiven en katers bijvoorbeeld. Vette duiven die uit vettigheid nog met moeite kunnen vliegen en vette katers die zich uit vettigheid over de grond moeten slepen. Daar heb ik wel een probleem mee, en nog geen klein probleem.
Waarom moeten die duiven persé aan mijn jonge kolen zitten peuzelen? Is er geen groen genoeg misschien? Waarom moeten die vieze katers persé kraters graven tussen mijn zaaisels om hun ding kwijt te raken? Zijn er geen andere plekken? Hebben wij katten en duiven niet gedomesticeerd, er al eeuwen gratuit ons latijn ingestoken? Waarom integreren die beesten zich dan niet beter? Bijvoorbeeld door hun bioritme wat aan te passen aan het onze. Katers komen alleen ‘s nachts buiten en duiven lunchen op een onwezenlijk vroeg ochtenduur. Probeer met die arrogante, niet aflatende wezens maar een inhoudelijk gesprek te voeren of te onderhandelen. Mijn buurman, die met dezelfde problemen wordt geconfronteerd, zet geregeld de zware middelen in. Ruim 75 jaar oud richt hij om de zoveel dagen, zonder bril, het jachtgeweer in de lucht en knalt er op los. ‘s Nachts laat hij zijn Mechelse herdershond vrij spel, zodat geen kat het waagt zijn tuin over te steken. Ik hoef waarschijnlijk geen tekening te maken wat het gevolg is van de kordate aanpak van mijn buurman. De gevleugelde en sluipende beesten komen liever bij mij: de gewetensbezwaarde, een man zonder hond.
Mijn actiemiddelen zijn dus vrij beperkt en niet opgewassen tegen de sluwheid en onverzettelijkheid van het hedendaags dierenvolkje. De aan stokjes gebonden bandjes van onnuttig geworden cassette tapes boven mijn kolen ogen op z’n minst belachelijk voor het duivenvolk in de bomen. Zwak, zwak, hoor ik ze meters hoog grinniken. En elke morgen op de tuinhoeken mijn ochtendurine lozen lijkt mij ook geen adequaat bestrijdingsmiddel tegen stinkende katers, al heb ik het eerlijk gezgd wel enkele keren overwogen. Hoe goed ik ook mijn best zou doen, ik zou het toch niet halen.
Neen, enkel deemoed en berusting rest de schuchtere tuinman.
Zondag 16 mei 2010 daagden gespreid over een half uurtje een tiental enthousiastelingen op in de Bruul. Elkaar wat leren kennen, motivatie delen. Hannelore had een thermos koffie bij. Even wakker worden alvorens de bodem te bewerken. Wat gaan we waar planten ? Schupjes, zaden, aardperen, gridsels, spades, …
Op twee percelen werden door Richard en co 25 pootaardappels geplant. Koen hield zich bezig met de aardperen. Miet plantte haar rode kool. Myriam, Jens en Ellen staken selder en broccoli in de grond. Tomaten tegen de draad van het voetbalveld. Bonen en suikererwten ook. We spraken af om binnenkort samen te pick nicken tussen de nieuwe planten.
Wat startte als een ludiek idee in de hoofden van de werkgroep krijgt de vorm van een heuse moestuin. Sensibilisering is plots meer achtergrond. Voor de meesten gaat het er echt om groenten te telen. Dat is dan ook wat we doen !
Hannelore neemt contact op met Mo en Jaak Brepoels. Ook de groendienst wordt van onze actie op de hoogte gebracht. Isabel Van Tendeloo volgde de actie op de voet en bracht verslag uit in ‘het nieuwsblad’.