04
jun

Vlierbloesem-heerlijkheid

Gepost door AnneTanne

Ik dacht het me vandaag eventjes heel gemakkelijk te maken, en jullie een oud artikeltje met mijn receptje voor vlierbloesemsiroop voor te schotelen.
Maar Paprika was net even sneller, en schreef een week geleden al over zo’n lekkere bloesemsiroop. Een iets ander recept dan het mijne, maar allicht net zo lekker!
 

Sambucus nigra | Vlier

 
Met vlierbloesemsiroop kan je heel veel kanten op, ik vind persoonlijk een scheutje in een glaasje witte wijn véél lekkerder dan Kir.
Of je giet een klein beetje over vlierbloesembeignets of vlierbloesempannenkoeken…
 
Maar het meest eenvoudige vlierbloesemrecept, en tegelijk het meest verrassende, is toch wel vlierbloesemazijn.
Overgiet een paar mooie schermen vlierbloesem met cider- of witte-wijnazijn, en laat die enkele weken trekken. Filter de azijn door een kaasdoek, en giet hem in een schone glazen fles.
Zo’n bloesemazijn is heel verrassend als toevoeging aan een fruitslaatje. Gebruik niet te veel, maar probeer eens een paar druppels bij een schaaltje aardbeien. Het zuur van die paar druppeltjes azijn verdwijnt bij het fruitzuur in het niet, maar het vlierbloesemaroma is heel subtiel aanwezig…
 
(Maak in de lente ook eens zo’n bloemenazijn van maarts viooltje! Een ander, en minstens zo fijn aroma, en een heel bijzonder licht-paars kleurtje!)
 
Graag een uitgeschreven recept voor de hierboven genoemde vlierbloesemhapjes (en nog meer)? Die vind je hier.

Reacties


elisabeth
#1 by elisabeth on juni 5, 2010 - 8:25 am

dank je voor de recepten én je prachtige informatieve webstek. vlug naar Hoboken-Polder fietsen en een lading bloesems halen om het allemaal uit te proberen.