Het nieuwe oogstseizoen is !! Al is het maar een prille start..
Inspiratie is volop te vinden in eigen tuin.
Oogst een vergiet vol met Roomse kervel, een grote handvol daslookblad en een minuscuul takje lavas.
Enkele aardappelen ( hangt er vanaf hoe dik je je soep gebonden wil hebben)
Alles goed spoelen
Bij de Roomse kervel verwijder je best de grote, holle stelen, om te véél stugge vezels in je soep te vermijden.
Hak je groene groentjes grof
Schil de aardappelen en snij ze in blokjes
Sauteer de groentjes in olijfolie, je staat verbaast over de fris groene kleur die ze krijgen bij het verhitten.
ALs het geheel, frisgroen is het geheel blussen met water
Voeg groentebouillon toe.
Breng het geheel aan de kook. Na 15 minuten mixen, (zee- of steen)zout en eventueel peper toevoegen.
Klaar!
Extra tip: maak geen te grote hoeveelheden klaar in één maal. Kervel is een groente die snel gaat gisten.
Opgelet: Daslook is een beschermde plant, je mag hem dus niet in de vrije natuur oogsten!!
De soep kan je inderdaad invriezen al gaat er dan natuurlijk veel verloren. Geniet van het moment zelf zou ik zo zeggen, later in het seizoen volgen er weer andere lekkere recepten, met groenten en kruiden die er dan zijn.
Daslook kan je eten van “kop tot teen”…
Héél lekker is vb ook een daslookpesto.
Een plantje aankopen en planten op een schaduwrijke plaats is je tuin is zeker een aanrader van deze voorjaargroente.
Over een dikke 6 weken sterft ze bovengronds af om volgend jaar weer op te duiken…
Handig,plantjes die het ook in de schaduw goed doen (en uit zichzelf weer opduiken en zo de lente & de smaak aan te kondigen). Ik zie het al voor mij: bruschetta met daslookpesto en een bloemetje erop. Was het al maar tuincentrum-shopweekend!
Volgende week zondag in Hombeek is er een toffe plantenbeurs…
Daslook doet het hier niet zo uitbundig dat ik er zomaar een handvol van zou plukken… Eén blaadje om in de sla fijn te snipperen vind ik al meer dan voldoende ’schade’ . (Daslook staat hier in de schaduw, en vrij vochtig, maar onze Kempenze zandgrond hé!)
Maar Roomse Kervel verdwijnt hier ook ‘en masse’ in kruidensoepjes’, gecombineerd met bv brandnetel, zevenblad, en binnenkort is er ook weer melde en bijvoet…
Deze post is gesloten
Kan je deze soep invriezen? Of gist dat door in de diepvries?
Ik kende daslook niet, heb het dus maar even opgezocht: http://nl.wikipedia.org/wiki/Daslook
Zijn de bloemetjes ook eetbaar? die zien er zo mooi uit!