25
dec

Cocoonend kiemen

Gepost door Lieven

Brrr! Sneeuw en ijs gijzelen deze tuinier en zijn tuin!
Zelf kiempjes kweken is een simpel winteralternatief voor het echte tuinwerk. De nodige zaadjes een nacht laten weken, en daarna op keukentemperatuur op enkele dagen tijd opkweken tot krokante, pittige scheutjes: meer moet dat niet zijn.
Mijn favoriete soorten om te kiemen zijn net de makkelijkste: alfalfa en fenegriek. Alfalfa koop ik als heel kleine zaadjes, en ik stop ze in een zelfverzonnen kiembokaal: gewoon een confituurpot met wat gaas (plus elastiekje) als deksel. De dikkere zaden van fenegriek, met hun doordringende kerriegeur, kiem ik dan weer in een gekregen kiemtorentje: enkele verdiepingen van in mekaar passende, geperforeerde plastic bakjes. Je kunt overigens makkelijk zelf zoiets knutselen.
Beide kiemteelten duren amper 4 of 5 dagen met heel weinig omzien: gewoon elke dag twee keer spoelen.
Kiemen bevatten oerveel oergezonde vitamientjes en mineralen, en die vind ik mooi meegenomen, maar zoals zoveel gehypete supervoedingsmiddelen zijn ze ook niet alleenzaligmakend.
Ver hoef je niet te zoeken naar zaadjes: in elk tuincentrum en elk zaadhuis staan kiemsetjes-met te koop – een interessant nicheproduct voor de commercie, neem ik aan.

Reacties


Christine Bonte
#1 by Christine Bonte on januari 25, 2011 - 10:21 pm

Aha, verschillende manieren om te kiemen, de confituurpot en de kiemtoren.
Ik gebruik tot nu toe altijd de kiemtoren. Ik merk verschil naargelang het zaad dat ik gebruik; groot of klein, snel of traag kiemend. In de kiemtoren leveren niet al te grote, snelkiemende zaden mooie kiemen. Met kleine, traagkiemende zaden of grote zaden lukt het niet altijd.
Lieven, zie jij een verband tussen “kiemtoestel”, zaad en resultaat?

Lieven
#2 by Lieven on januari 26, 2011 - 6:56 pm

Christine, ik gebruik gewoon de confituurpot-met-gaas voor de hele kleine zaadjes als alfalfa en rode klaver (die lijkt er goed op), en de kiemtoren (met de grotere gaatjes) voor grovere zaden.
Om op je vraag te antwoorden dus: ik heb nog niet echt vergelijkende proeven gedaan.
Momenteel kiemen er hier zelfgekweekte boontjes en erwtjes – zaad dat je zelf wint, en vers gebruikt, kiemt vaak stukken sneller dan wat je in de handel allemaal vindt. Soms is gekocht zaad gewoon oud: jammer van het geld & de moeite!Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.