08
sep

overvloed delen…

Gepost door lowimpactman

We zitten in de oogst tijd wat betreft heel wat groenten en fruit. Dat merk ik bijvoorbeeld aan de berichten die ik krijg van mijn Lets-groep. Een Lets-groep (staat voor Local Exchange Trading System) is een groep mensen die onderling diensten uitwisselen en elkaar daarvoor belonen met virtuele punten. Zo kan ik iemand vragen om bij mij thuis op de kinderen te passen, en kan die persoon met de verdiende stropkes (zo noemen de punten in Gent) bij iemand anders bijvoorbeeld een les Frans volgen. Leuk om andere mensen te leren kennen en een ecologische manier om spullen te lenen of ruilen. Je kan kijken of er een Lets-groep in je buurt is via deze link.

De voorbije dagen kreeg ik reeds heel wat Lets-aanbiedingen van mensen met moestuinen. Zowel courgetten, als courgettensoep en courgettentaart,  tomaten en appeltjes zijn er in de aanbieding. Vrijdag is er nog een ander interessant initiatief dat inspeelt op het delen van overvloed.

In navolging van onze Moslim landgenoten wil Potjebuur mensen stimuleren om te gaan delen. Op het einde van de Ramadam is het gebruik namelijk om enkele porties van je maaltijd en zoetigheden naar de buren te brengen. Dit is dus het zogenaamde suikerfeest.

Een leuk idee om het contact tussen mensen te stimuleren. Hoe werkt dit dan concreet?

  • Je kan kiezen voor een dessertje, maar ook soep of een echte maaltijd. Als het gerecht klaar is, lopen we met onze pot, schaal of bord de straat op, we bellen aan bij wie we in gedachten hadden, we geven het gerecht af en vertrekken.  Het is helemaal niet nodig dat de ontvanger de schenker uitnodigt om samen te eten
  • Het is niet de bedoeling dat het eten overgebracht wordt in een eigen kom of bord, opdat de schenker meteen zijn vaat weer mee naar huis zou kunnen nemen:  degene die een gerecht ontvangen heeft, zal de afgewassen vaat diezelfde dag of de dag erna terugbezorgen.
  • Het is evenmin de bedoeling dat er wegwerpborden gebruikt worden. Dit uiteraard met het oog op het milieu, maar ook om het contact de optimaliseren:  het terugbrengen van de afgewassen vaat lokt vaak een gesprek uit, een bedanking, een bewondering of het uitwisselen van een recept …en verdubbelt het aantal contactmomenten.

Het idee van potje-buur of delen van eten zou trouwens het hele jaar door kunnen. Samen eten is en blijft een belangrijk moment, en het meestal ook ecologischer dan dat iedereen voor zichzelf zijn eigen potje kookt. Misschien niet evident in deze tijden van individualisme en zelfs wantrouwen, maar proberen kan nooit geen kwaad natuurlijk…zeker als je moestuin dit jaar voor een mooie oogst heeft gezorgd…

Reacties


Plaats als eerste een reactie


Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.