17
jun

SluimERwten? Nee, suikERERwten!

Gepost door Lieven

Hoho, er is in Vlaanderen nog veel onwetendheid te bestrijden als het om erwten gaat.
Ten eerste: sluimerwten, die in Nederlands gewoon peultjes worden genoemd, krijgen steeds vaker de stotternaam ’sluimERERwten’. Wie daarmee begonnen is, weet ik niet, maar die tuinder was zeker niet vertrouwd met het oude Vlaamse woord ’sluim’, dat gewoon ‘peul’ betekent. Bonen met draadloze sluimen waren bijvoorbeeld honderd jaar geleden een nieuwigheid in zaadcatalogi. En nee, sluimerwten sluimeren niet: ze hangen niet te soezen aan de plant tot iemand ze komt plukken. Nee, beste medetuiniers, ik kweek geen ’sluimERERwt’ of  ‘kersTTomaten’ – nog zo’n grappige, nutteloze, verwarrende verdubbeling.
Onwetendheid twee: suikererwten. Dat zijn simpelweg dikke doperwten die je met peul en al kunt opeten – enkel twee draadjes weghalen, klaar! Je snapt al dat dit type veel meer opbrengt dan doperwten en sluimerwten. Ze zijn daarbij zo zoet, dat wij ze vaak gewoon rauw van de ranken staan te snoepen. Dus waarom kweekt niet iedereen deze heerlijkheid?

Sugar Bon in de serre op 15 mei

  • Helaas zijn zaden niet algemeen verkrijgbaar: www.vreeken.nl bijvoorbeeld heeft hier een paar rassen van. Sugar Snap (intussen al meer dan veertig jaar oud) scoort en klimt bij mij het hoogst (twee meter, met gemak), maar lage rassen als Delikett (bij Vlaams Zaadhuis), Sugar Bon, Sugar Ann, Sugar Rae, Ambrosia (deze laatste bij www.velt.be) zijn gemakkelijker te telen – aan rijshout van 70 cm.
  • En: de zaadzakjes vertellen je dat je pas in april kunt zaaien – juist, want dit type is nogal een koukleum, en kiemt niet in koude grond – maar dan oogst je pas in volle zomer & heb je heel makkelijk beestjes in de erwtjes. Mijn truc: ik zaai in januari of februari in potjes binnen, en dan gaan de plantjes eind maart naar buiten. Vanaf half mei (in serre) tot eind juni (buiten) snoepen we. Haal dus tijdig die zaadjes in huis!

Reacties


the666bbq
#1 by the666bbq on juni 18, 2010 - 12:24 am

jommahow, sloawem-aten (die van de melksaas) en sugar snaps (en neem de mangetouts er gelijk ook maar bij) is da nu wel of niet hetzelfde ??
Die suikererwt is dat dan niet gewoon de sluimerwt die te dik is voor in de melksaus ?? ;-)

De kersTtomaat daar word ik ook onnozel van ja ;-) met kessemis moet ge geen tomaten willen eten (of het moet uit de inmaak zijn natuurlijk)

Lieven
#2 by Lieven on juni 18, 2010 - 12:20 pm

Zie je wel dat er nog veel onwetendheid te bestrijden is? :-) Ik zal de verschillende types eens zo overlopen:

(oooo) Doperwten hebben een taaie peul, die je eraf dopt;
(—-) Sluimerwten (in het Frans mangetouts, in het Engels snow pea) hebben een dunne, eetbare peul zonder draden (toch in een jong stadium); normaal eet je ze voor de erwten erin komen;
((oooo)) Suikererwten (Sugar Snap & zo) hebben een llllllllekker zoete dikwandige peul, met een draadje aan weerskanten.
Snappie? Geef mij maar ((oooo)) in plaats van (oooo) & (—-) !
Daniel Willaeys heeft mij in de jaren negentig Sugar Snap leren kennen & kweken: op http://blog.seniorennet.be/fruit/archief.php?ID=69859 zie je zijn kweekfoto’s & -relaas.

the666bbq
#3 by the666bbq on juni 19, 2010 - 1:42 am

jommahow, die daniel zegt (quote) De Sugar Snab is een peul- of sluimerwt, die wel mag dikken en erwten vormen (unquote). Dus die sluimerwt is toch ook een beetje een sugar snap, of is sugar snap wel een sluimerwt maar een sluimerwt geen sugar snap en andersom dus andersom, ge weet wel wat ik bedoel ;-)

Lieven
#4 by Lieven on juni 19, 2010 - 10:52 am

Zo zijn er nog dubbeldoelgroenten: prinsessenbonen die je in een veel later stadium als droogboon kunt gebruiken, paprika’s die je groen tot rood kunt eten, courgettes die ook al als bloem lekker zijn, schorseneer waarvan je de bloemknop heerlijk kunt stoven, …
Het dubbel plezier primeert voor mij op de discussie :-)

the666bbq
#5 by the666bbq on juni 19, 2010 - 7:08 pm

aan tafel !! ;-)

Dikje
#6 by Dikje on juni 20, 2010 - 9:28 pm

Wat een leuk stukje. Als hollander had ik nog nooit van die naam gehoord. Inderdaad voor mij gewoon peulen genaamd.

ze groeien op dit moment mooi trouwensJe moet ingelogd zijn om een reactie te geven.