20
mei

Vergeten groenten: Zurkel ofte Zuring.

Gepost door ntone

Meteen na de vorige vergeten groenten-post kwamen er enkele tips binnen over andere vergeten groentengewassen. Zo had Tiekenei het over spinaziestoemp met zurkel.

Zurkel, ook gekend als zuring, is een oude inheemse plant die dikwijls als onkruid aanzien wordt. Zurkel komt uit de duizendknoopfamilie, waartoe onder meer ook rabarber behoort. Er bestaan honderden verschillende soorten zuring, bijvoorbeeld veldzuring (beetje bitterder en kleiner van vorm), Spaanse zuring (de meest gekende) of schapenzuring (Rumex acetosella – inheems en eetbaar). Bepaalde soorten zijn echter niet eetbaar (waterzuring bijvoorbeeld).

Zuring houdt van een vochtige grond. Van de meeste soorten zuring zijn de bladeren eetbaar. In de middeleeuwen werd zuring gebruikt als medicinaal kruid, als verpakkingsmateriaal voor boter, als keukenkruid en groente. De geschiedenis van deze groente gaat dus lang terug.

Lees meer over Zurkel bij Appelogen.

Reacties


Mme Zsazsa
#1 by Mme Zsazsa on mei 20, 2010 - 8:17 pm

Ik heb een hele tijd gedacht dat ik muizen in mijn moestuin had, maar het bleken Zurkelbladeren te zijn die tegen elkaar wreven en dat geluid maakten.Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.