07
mei

Gezegend met Zevenblad

Gepost door AnneTanne

Ja, ik beken, ik hou van zevenblad…
Ik weet dat zevenblad (ook wel bekend als hanenpoten, wilde vlier, drieblad, geitenpoot…) door heel veel tuiniers beschouwd wordt als met meest ongewenste onkruid, maar precies bij dat soort planten is het leuk om hun positieve kanten te ontdekken. Dat maakt hun aanwezigheid in je tuin op zijn minst minder erg!

Inderdaad, als zevenblad eenmaal in je tuin is opgedoken, is het vaak nog moeilijk uit te roeien. Elk stukje wortel dat blijft zitten, kan weer uitgroeien tot een nieuwe plant. En bovendien vormt het kruid zo’n dicht tapijt, dat teerdere planten nog nauwelijks kansen krijgen.

Maar zevenblad is tegelijk ook een lekkere wilde groente, met een wat selderachtige smaak.
Eén van mijn lievelingsrecepten is dan ook een zevenblad-gratin.
Een waarschuwing is misschien op zijn plaats: als je merkt dat je het zevenblad in je tuin inderdaad héél erg lekker vindt, probeer dan toch niet al te vaak en al te overvloedig te oogsten… Het zou je anders wel eens kunnen vergaan zoals Lieve van kruidenblog ‘Herboristeria‘, die moest constateren dat na veelvuldig oogsten van deze groente, het jammer genoeg uit de tuin verdwenen was…
 

Aegopodium podagraria - Zevenblad

Aegopodium podagraria - Zevenblad

 

Gratin van zevenblad

 
Ingrediënten

  • ‘n slamandje vol zevenblad
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 gehakte ui
  • 1 dl groentenbouillon
  • 150 g champignons (of oesterzwammen)
  • 1 eetlepel tarwemeel
  • 1 dl room of sojaroom
  • wat geitenkaas (ik gebruik plakjes van een harde geitenkaas, kan ook worden vervangen door een geraspte pittige kaas)
  • zwarte peper
  • nootmuskaat

 

Het zevenblad wassen en goed laten uitlekken.
De boter/olie verhitten, de ui lichtjes fruiten en het zevenblad en de paddestoelen meestoven.
De bouillon toevoegen en de groenten nog een tiental minuten laten sudderen.
De bouillon afgieten (bewaren), de groenten even laten uitdampen en in een ingevette ovenschotel doen.
De bouillon opnieuw verhitten, het tarwemeel oplossen in een beetje water en samen met de room aan de bouillon toevoegen, kort doorkoken en op smaak brengen met versgemalen zwarte peper, nootmuskaat… en over de groenten gieten.
Bedek met plakjes geitenkaas. Bak gedurende 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200° C, daarna nog 5 minuten onder de grill…
 

Nota

Ik realiseer me heel goed dat zevenblad in een kleine tuin echt een plaag kan zijn. Maar het helpt echt om het zeer regelmatig bovengronds af te snijden en de plant op die manier steeds verder uit te putten. In een wat wildere tuin kan zevenblad, eventueel de bonte cultivar, hier en daar zeker bruikbaar zijn als bodembedekker onder licht struikgewas (ik merk in mijn tuin dat het tegen flinke schaduw niet goed is opgewassen). Als je zorgt dat je aan alle kanten van het ‘zevenbladperk’ gras hebt dat je regelmatig maait, is de kans dat het uit het perk ontsnapt toch heel erg klein.
Als je echter niet houdt van erg eigenzinnig groeiende planten, kan je beter een andere bron zoeken voor deze lekkere groente!

Reacties


elisabeth
#1 by elisabeth on mei 7, 2010 - 11:34 am

Mmm.. van je vijand je bondgenoot maken en er zoveel van eten dat hij verdwijnt – zo had ik het nog niet bekeken. Hoe dan ook, hij blijft mijn vijand met zijn invasieve en dominante aard en daarom zal hij me ook niet smaken vrees ik ook al is het een aanlokkelijk recept.

Lieven
#2 by Lieven on mei 9, 2010 - 11:02 am

Gratis groente, daar kijken de meeste mensen inderdaad op neer – of erger: spuit die vijand dood! Als we eens wisten wat Roundup en consoorten allemaal aanrichten in onze grond en dus uiteindelijk in onszelf!

O nee, onze groente (en al ons ander voedsel) moet per se beschààfd zijn: gekweekt, verwerkt, in plastic ingepakt & van voedselveilige streepjescode voorzien. Driewerf goed voor onze economie, dat wel. Eten uit de natuur, tja: daar kun je niet meteen je hele buik mee vullen, maar het is beter voor (a) onze portemonnee; (b) onze gezondheid en (c) onze planeet.

Ik vertel over zevenblad ook altijd dat de Romeinen destijds deze plant bewust hebben ingevoerd. Ze hadden 2000 jaar geleden, in ons kille klimaat, immers last van jicht, en zevenblad blijkt dus net heel goed te werken tegen jicht. Of vonden ze deze groente gewoon makkelijk en lekker?

Het zit echt tussen je twee oren als je deze goeie groente nog niet kent of lust. Laat je liefde voor deze onbekende vijand dus vooral langs je maag gaan…

Avalon
#3 by Avalon on mei 9, 2010 - 1:30 pm

Vraagje: Ik wil meer uit de natuur eten. Maar ik heb weinig ervaring en kennis. Verder dan de brandnetel en pinksterboem ben ik nog niet gekomen.
Ik zag zevenblad staan, maar telde ook wel 9 blaadjes. Is er een (misschien giftige) plant die lijkt op zevenblad, of kan je je niet vergissen?

Met groet,
Avalon

AnneTanne
#4 by AnneTanne on mei 9, 2010 - 8:20 pm

Af en toe zijn er inderdaad wel eens negen blaadjes te tellen…

En je hebt gelijk… liever ’safe than sorry’
Ik kan niet zo snel bedenken of er echt schermbloemigen (of andere) zijn waarmee je je zou kunnen vergissen, maar toch raad ik altijd aan om, als je niet zoveel van wilde planten weet, eerst eens met een relatieve kenner in je buurt rond te struinen om wat groeiplaatsen te leren kennen waar je minstens kan leren hoe de planten er uitzien. Als het ‘veilige’ plekken zijn: ver van het verkeer, spuitgrage buren en op een niet-vervuilde bodem, kan je er wellicht ook oogsten.

Avalon
#5 by Avalon on mei 10, 2010 - 8:38 pm

Bedankt voor je antwoord, AnneTanne. Een veilige plek heb ik al gevonden, een heemtuin ver genoeg van de weg, verboden voor honden en weinig bezoekers, nu nog zeker weten dat ik pluk dat ik denk dat het is.

wondering mick
#6 by wondering mick on mei 12, 2010 - 9:55 am

Ik ben bijna jaloers dat ik geen zevenblad in de tuin heb na het lezen van dit! ;)Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.