03
mei

Pleidooi voor ‘Mooi’

Gepost door eddygeers

In een tijdschrift of tuinboek zag ik onlangs bij een artikel dat zowat aanleunde bij het natuurvriendelijk en ecologisch tuinieren, een foto van kruiden die in conservenblikken waren aangeplant.
Ik dacht: Waarom moet het er altijd zo kneuterig en ‘alternatief’, soms ronduit spuuglelijk uitzien, als het om deze vorm van tuinieren gaat?
Ikzelf tuinier zoveel mogelijk op een ecologisch verantwoorde manier, maar ik houd er toch van dat het allemaal ook mooi gepresenteerd is. Het oog wil ook wat en daarom krijgen kruiden bij mij een mooie pot om de wortelkluit.
Ik zou er willen voor pleiten dat men onze vorm van tuinieren niet steeds koppelt aan oubollig, armoezaaierig, retro en ‘niet van deze tijd’.
Ok, zo’n buitensporig dure ‘designpot’ is misschien wel een brug te ver, maar je hebt al hele mooie potten voor heel weinig geld.
Ook de tuincentra moeten tegen elkaar wedijveren en je met koopjes om de oren slaan.
Doe er je voordeel mee. Het is geen garantie voor een goede groei, maar ze zullen er in ieder geval smakelijker uitzien.
Ik ben er zeker van dat ze in het oog zullen springen en als je volk over de (terras-)vloer krijgt kan je je verhaal doen over je super lekkere biokruiden en dito groenten. Wedden dat er naar je geluisterd wordt en dat je ze hebt warm gemaakt om het ook te proberen?
Om het met de woorden van Mevrouw Protu uit Het Eiland te zeggen:
‘Willen we dat afspreken?’

Reacties


Flora
#1 by Flora on mei 3, 2010 - 2:59 pm

In kringloopwinkels kan je trouwens ook goedkoop potten kopen. Maar zijn er niet ook mensen die het juist cool vinden om zo basic mogelijk te gaan? Ik vraag het me af…

Kaat
#2 by Kaat on mei 3, 2010 - 6:36 pm

T is een kwestie van smaak toch? Zo verzamel ik bij al mn kennissen blauwe glazen flessen die ik omgekeerd in de grond steek als markering van de paden… Ik gebruik repen van kleurige plastic tasjes als vogelverschrikking (ratelt lekker in de wind), net als oude cd’s… En rode en blauwe plastic flesjes zet ik over de tonkinstokken, zodat ik niet per ongeluk een oog uitsteek… Beetje recyclen, en t staat kleurig!

elisabeth
#3 by elisabeth on mei 3, 2010 - 10:22 pm

of kruiden graag met hun voeten in conservenblikken staan weet ik niet. Onlangs zag ik bij een vriend echt nostalgisch italiaanse ingeblikte tomaten. Wel, ik heb er hem eentje gevraagd om… jawel, als kruidenpot aan mijn keukenraam te zetten. En geen slecht geweten als ik het later/ooit toch in de pmd-zak kieper. inderdaad, recyclen heeft iets bevrijdend.Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.