16
apr

Let’s fight the filth with forks and flowers

Gepost door Flora

Moestuintjes iets voor oude besjes en bezadigde mannetjes? Niets van. Guerilla Gardening is een beweging die al dertig jaar ‘illegaal’ stukjes grond beplant. Vaak gaan deze tuiniers er ’s nachts op uit om de dag erop de mensen te verrassen met bloemen, bomen, planten, kruiden…  Iedereen wordt goedgezind bij de explosie van kleur en leven die opeens opduikt op braakliggende terreinen, boomsingels, lege bloembakken, wegbermen,… Het doel van de acties is de mensen bewust te maken van het belang van groen voor mens en leefomgeving, zeker tussen al het grijs van de stad. Over heel de wereld leuken buurtbewoners rommelige plekken op met ‘illegale’ beplanting. Zo zijn er in de VS vuilnishopen begroeid met tomatenplantjes. De code onder de ‘strijders’ is om enkel inheemse planten te gebruiken en de tuin te onderhouden. Lukt dit niet, dan halen ze de planten weer weg.

Je kan heel makkelijk éénjarige bloemen gebruiken om een braakliggend stuk grond op te fleuren. Een grappige manier om een braakliggend terrein ‘aan te vallen’ is het werpen van zaadbommen: zichzelf afbrekende mengelingen van klei, zaad en compost. Nadat je een plaatsje gebombardeerd hebt, bloeit het terrein op. Hier zie je hoe je zelf zulke zaadbommen kunt maken en hier vind je nog meer tips.

Ken jij verwaarloosde plekken die je hiervoor zou kunnen gebruiken? Ik fietste vroeger op weg naar school, langst een bouwterrein waar ‘den bouw’ al jaren stil lag. Als ik daar nu nog steeds elke dag langs moest, zou ik daar wel wat kleuren doen knallen, met groene granaten.

Op facebook kan je lid worden van de Belgische groene strijders, maar niets houdt je tegen om de stad in de bloemetjes te zetten.

Reacties


Plaats als eerste een reactie


Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.