Warning: Creating default object from empty value in /var/www/vhosts/moestuinblog.be/httpdocs/wpmu-settings.php on line 45
Heerlijk eten met een lage impact… « Moestuinblog.be
 

13
apr

Heerlijk eten met een lage impact…

Gepost door lowimpactman

De meesten van ons schuiven zo’n duizend keer per jaar de benen onder tafel voor een maaltijd. Eten is essentieel om te overleven en een heel belangrijk deel van onze cultuur. Wat we niet altijd voldoende beseffen: wat we eten heeft een flinke impact op de planeet. Daarom vanaf nu, tweewekelijks een column van Steven Vromman, beter bekend als de Low Impact Man.  Hij gaat op zoek naar heerlijk eten met een lage impact.

Het lijkt allemaal zo evident. Je vult het karretje in de supermarkt, je gaat met de producten aan de slag in de keuken en maakt een maaltijd klaar.  Sta je er soms bij stil dat deze dagelijkse handeling ook een link heeft met de opwarming van de aarde? Dat de keuze van ingrediënten invloed kan hebben op de biodiversiteit van het Amazonewoud of de arbeidsomstandigheden in Kenia? Dat de manier van bewaren en klaarmaken van voedsel een flink pak fossiele brandstoffen kan kosten?  Dat je keuze van groenten gevolgen heeft voor de watervoorziening in het Zuiden, en het vlees in je winkelkarretje bepalend kan zijn voor het dierenwelzijn? Wellicht niet.

Al deze aspecten die verbonden zijn aan de productie van voeding noemen we wel eens de voedselvoetafdruk. De impact die je hebt op het milieu door de keuze van voeding. Je kan je eigen voedselvoetafdruk makkelijk berekenen via voedselvoetafdruk.be.  Vul de vijftien vragen in en krijg een overzicht van je eigen voedselvoetafdruk. Het resultaat maakt duidelijk hoeveel oppervlakte vruchtbare grond er nodig is om jou van voeding te voorzien.

Een gemiddelde Belg heeft 1,8 hectare nodig om al zijn voedsel geproduceerd te krijgen. Een groot deel van die grond is trouwens te vinden in Zuiderse landen (want daar komt veel voedsel vandaan) of in het Amazonewoud (daar komt veel veevoeder vandaan). Om iedereen op de planeet goed te kunnen voeden zouden we het moeten kunnen doen met 0,9 hectare. Want nu hebben we nu een voedingspatroon dat te zwaar weegt op de planeet.

Het goede nieuws is echter dat het mogelijk is om gezond, gevarieerd en lekker te eten met een veel kleinere impact. Mijn eigen voedselvoetafdruk is  0,7 hectaren, zowat 60% minder als de gemiddelde Belg.  Ik hou van lekker eten, krijg alle voedingstoffen binnen die ik nodig heb en voel me energiek en gezond. Ik drink regelmatig een glas wijn en een stukje chocolade gaat er ook best in. Een Low Impact dieet is niet saai, niet moeilijk en niet duur (integendeel). Via kleine aanpassingen kan je stap voor stap zelf je eigen voedselvoetafdruk wat kleiner maken. Het uiteindelijk doel is een gezonde geest in een gezond lichaam op een gezonde planeet. (en een planeet die ook nog gezond is voor onze kinderen en kleinkinderen)

Regelmatig kan je op deze plek meer informatie vinden over lekker eten met een kleinere impact. Ik hoop dat dit je kan uitnodigen om zelf eens te experimenteren. Laat me zeker weten wat je ervaringen zijn!

Low Impact groeten,

Steven Vromman

Reacties


Plaats als eerste een reactie
1 ... 17 18 19


Je moet ingelogd zijn om een reactie te geven.