03
nov

Masterclass: Historische moestuinen en hun relevantie vandaag

Gepost door fauna

Op vrijdag 19 november organiseren FARO, Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed en Week van de Smaak een masterclass kaderend binnen het moestuinproject dat dit jaar hoog op de affiche van
de Week van de Smaak prijkt. De masterclass draagt de titel ‘Historische moestuinen en hun relevantie vandaag’.

Bezoekers van de moestuinblog zijn van harte welkom!


Programma:

Antoine Jacobsohn – Potager du Roi van Versailles (FR)
Antoine Jacobsohn vertelt over zijn werk als Potager du Roi op het kasteeldomein van Versailles, de relatie tussen moestuinen en prestige, en de stappen die hij ondernomen heeft om een netwerk van ‘Potagers de France’ op te zetten.

Fiona Grant – Tuinhistoricus, Walled Kitchen Gardens Network (UK)
Fiona Grant beschrijft de geschiedenis van de ommuurde moestuinen in het Verenigd Koninkrijk, welke er zijn en hoe ze werden gebruikt. Vervolgens heeft ze het over de activiteiten van het Walled Kitchen Gardens Network, een groep vrijwilligers die instaan voor het behoud en verdere gebruik van
deze unieke tuinen.

Hilde Schoefs – Conservator Openluchtmuseum Bokrijk (BE)
Hilde Schoefs belicht wat we via literatuur te weten kunnen komen over historische (moes)tuinen en vertelt van daaruit over hun plaats in de sociale geschiedenis.

Katharina Van Cauteren – Kunsthistorica (BE)
Fruit en groente zijn alomtegenwoordig op vroegmoderne schilderijen. In haar uiteenzetting neemt Katharina Van Cauteren u mee op een tocht doorheen het verleden, waarbij symbolische betekenissen stap voor stap worden ontrafeld. Na deze lezing zal ook voor u een geschilderde druif niet langer zomaar een geschilderde druif zijn, en een appel nooit meer gewoon een appel.

De lezingen van Antoine Jacobsohn en Fiona Grant zullen in het Engels gehouden worden. Na elke lezing wordt een korte vraag- en antwoordronde gehouden, en na afloop van het gebeuren is er een ruim netwerkmoment voorzien.

Praktische info:
Datum: 19 november (10:00-16:30)
Locatie: FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
Prijs: gratis, broodjeslunch en drank inbegrepen
Reservatie: verplicht. Inschrijven kan tot en met 10 november 2010 op info@metsmaak.be. Meer info op 02/213.10.85

Reacties


elisabeth
#1 by elisabeth on november 4, 2010 - 2:12 pm

woow! zeer interessant, de historische achtergrond én de link naar cultureel erfgoed en natuurlijk ‘onze’ pittige Katharina :-) die zo boeiend de fruit- en groenteweelde op oude schilderijen ontrafelt.
schrijf me alvast in.

Flora
#2 by Flora on november 5, 2010 - 3:55 pm

Ik heb het al aangekruisd in mijn agenda!

Katharina
#3 by Katharina on november 5, 2010 - 4:59 pm

Hihihi, wat lief dat jullie me ‘onze’ Katharina vinden! Ik broed alvast op een paar schilderijtjes :-) .

Koens Hugo
#4 by Koens Hugo on november 28, 2010 - 11:07 am

Ik werk als vrijwillig moestuinder in de ommuurde tuin van de oranjerie van het park Vordenstein te Schoten. Deze Masterclass zet mij er toe aan zeker verder te werken in deze ( historische ) omgeving. Ik heb genoten van de verschillende invalshoeken en heb heel wat opgestoken.Deze post is gesloten