02
aug

Tuinkoken in primetime

Gepost door Flora

Gisteren zien voorbijkomen op één: Pot je eigen pil (in het Engels: Grow your own drugs).

Het is een Britse reeks waarin etnobotanicus James Wong de kijker wegwijs maakt in de heilzame werking van planten, fruit, bloemen en kruiden uit de eigen tuin. Hij heeft een beetje dezelfde flair als Jamie. Oliver.

James demonstreerde gisteren dat fruit niet alleen voedzaam is, maar ook helpt tegen allerlei kwaaltjes. Vijgen werken verlossend bij constipatie, hop bevordert de nachtrust, kiwi’s en papaja’s werken prima als verzachtend gezichtsmasker en James’ fruitsoep helpt uitstekend bij een verkoudheid.

Klik hier voor een stukje van z’n show (in het Engels)

Volgende zondag gaat het over tuinkruiden. Hypochonders en moestuiniers weten dus wat doen.

Tuinprogramma’s die verder gaan dan siertuinen, wat mij betreft een trend die zich mag verderzetten! Nog meer tips? DVD’s, online te bekijken, op een andere zender… Maak er een blogpost over ent ag met ‘weekthema’!

Reacties


elisabeth
#1 by elisabeth on augustus 3, 2010 - 8:18 am

Ja, al eerder gezien op een andere zender. Toch groeit het me iets boven mijn petje en gaat het ook razend snel in het programma. James is ten slotte etno-botanicus (geen idee dat dit bestond). Geef mij maar ‘de eetbare tuin’ -the Edible Garden- van Alys Fowler, een reeks op BBC2 (wel voorbij), boeiend en vlot samengevat in haar boek ‘de creatieve tuinier’. Alys combineert de recupfilosofie, slow- en doe-het-zelf idee met tuinieren, struint rond in afvalcontainers op zoek naar bruikbaar materiaal, houdt 2 kippen in haar compact tuintje en schept vreugde in al het lekkers dat zij dan deelt/uitwisselt/eet met gelijkgestemde vriendinnen. Heel basic, echt een aanrader voor hoveniers in spe en verfrissend voor gevorderden.

Flora
#2 by Flora on augustus 3, 2010 - 9:32 am

klinkt als een boek voor het aanschaf-lijstje. Zekr omda tik ook graag kipjes wil houden, maar zeker wil zijn dat ze voldoende eten/plaats/omkadering krijgen…. bedankt voor de tip Elisabeth!

the666bbq
#3 by the666bbq on augustus 3, 2010 - 2:34 pm

Ik heb het boek van Wong gekregen voor mijn verjaardag nadat we de reeks (en de herhalingen) op BBC hadden gezien, die van Alys wil ik ook wel … alhoewel, iemand die barrevoets door haar kippenhok loopt is die wel te vertrouwen ;-)
We kennen haar al jaren van bij gardeners world, een beetje de frugal vegetable guru sinds Monty daar weg is – dus ik had eigenlijk iets meer verwacht van haar eigen mini-reeks over de eetbare tuin, visueel wel zeer mooi gemaakt … Jammer want ik vind het wel een gezellige ;-) ik zaai mijn zaadjes nu zelfs op ‘haar’ manier – ge moet het gezien hebben, kan het niet uitleggen hoe ;-)

Joni
#4 by Joni on augustus 26, 2010 - 8:17 pm

Ik ben grote fan van Wong! Hij heeft goede ideetjes. Na de eerste aflevering die ik zag kocht ik hop en lavendel om een kussen te maken om te slapen. Ik slaap nu veel rustiger, dus logisch dat ik zo van hem weg ben!
Je vindt trouwens zijn boek en hop en lavendel op http://www.gekruid.be
Hier vind je meerdere leuke kruiden met hun uitleg.

jessica
#5 by jessica on maart 31, 2011 - 7:32 pm

ik vind het James Wong boek “Grow your own drugs” echt een leuk boek.
Ik stuit alleen op wat problemen wat beterft een aantal ingredienten.
Ik kan nergens pijnboomhars kopen niet in de apotheek, reformwinkel ( in NL)of op internet, heeft iemand een tip voor me ?
Graag hoor ik van iemand een goede tip.
Groetjes Jessica

P. van Gils
#6 by P. van Gils on juli 6, 2011 - 11:08 am

James Wong vind ik een echte aanrader. Heb wel problemen met het werken met plantaardige glycerine. Bij een water met tinctuur mengels wordt het veel te hard (ondanks extra verdunnen met water). Met een fruitmengsel voor een masker wordt het absoluut niet dik. Ik werk te weinig met plantaardige glycerine om tot een oplossing te komen.
@ Jessica, ik bestel zelf ook via gekruid.be. Leuke site met veel producten en uitleg.
Ik slaap zelf ook als een roos met hop en lavendel naast mijn kussen.
Een andere aanrader voor vrouwen uit het boek van James Wong vind ik thee van salie en frambozenblad. Ik voeg hier zelf aan toe rozemarijn en citroenmelisse. Je hormonen kalmeren, geen last van nachtelijk zweten meer (had ik mijn hele leven last van) en het is heerlijke thee.Deze post is gesloten