28
jul

Hommels in de stokbonen

Gepost door janplaisier

Ik heb al jaren een moestuin en met veel genoegen eet ik elk jaar volop uit de tuin. Dit jaar lijkt mij bonenoogst gehalveerd te worden vanwege de hommels. Zij boren namelijk in de bloemen een gaatje en de bloemetjes – en daarmee de toekomstige bonen –  vallen op de grond. Wie weet raad?

Reacties


Flora
#1 by Flora on juli 28, 2010 - 9:26 pm

Hommels zijn beschermde dieren, zoals je waarschijnlijk weet. De zwermen zijn minder groot dan bijen en kunnen in principe verplaatst worden. Er zijn imkers die zich bezighouden met hommels, ik zou dus even een imker opbellen, die weet vast raad of kan je doorverwijzen

Kaat
#2 by Kaat on augustus 1, 2010 - 12:39 am

Ha Jan, ik denk dat het beste is de aandacht af te leiden. Dus een plant te zoeken die ze nóg lekkerder vinden en die (of enkele ervan) aan te planten op enige afstand van je bonen??? Mijn lavendelstruik én de kogeldistels zijn echte hommel-magneten… en schade kunnen ze daar niet aan aanrichten!

karine de batselier
#3 by karine de batselier on augustus 3, 2010 - 11:51 am

Hallo Jan,

de hommels zijn inderdaad beschermd! Zij boren trouwens alleen een gaatje om aan de nectar te komen en richten zelf geen schade aan!
Dat je weinig bonen kan oogsten zal waarschijnlijk een andere oorzaak hebben.

Lieven
#4 by Lieven on augustus 4, 2010 - 9:14 pm

Als je boerentenen of andere pronkbonen hebt, ligt het aan de temperatuur of het ras. Ook bij ons vallen de bloemen van verschillende oude pronkbonenrassen dit jaar massaal af. “Bonen van genuchten: veel bloem, maar weinig vruchten” zegt de volksmond over dit type.
Moderne rassen, vooral uit Engeland – daar zijn ze zot van die ‘runner beans’ – brengen meer op.

Hommels hebben een korte tong & boren gaatjes in heel veel bloemen waar ze anders niet bij zouden kunnen. Ze zijn onmisbaar bij de bestuiving, zeker nu bijen het wel eens laten afweten.Deze post is gesloten