07
jun

Zwartebonenluis

Gepost door Laurence Machiels

Mijn tuinbonen (wie er nog nooit plantte, weet niet wat hij mist!) bloeien heerlijk en dank zij de vele hommels in mijn tuin worden ze ook royaal bestoven. Ik hoop tegen eind juni de eerste Vicia faba (want ja, zo heten ze) te kunnen smullen :-)  Weet je dat ze al duizenden jaren voor Christus rond de Middellandse Zee geteeld werden? Een écht oude groente dus. Dit weekend kregen we tijdens de VELT-opentuindagen veel vragen over de zwarte bonenluis, die op de topjes komen zitten (en dan gestaag de hele plant bezetten). Je kan ze er manueel afwrijven of één keer spuiten met een biologische anti-luizenmiddel bvb van Naturen. Naar het schijnt zou Oost-Indische kers de luizen ook aantrekken (en dus weghouden van de bonen). Iemand ervaring? PS Als je alle bonen geoogst hebt, kan je het loof aan je paard voederen maar laat de wortels in de grond zitten. Die geven royale hoeveelheden stikstof af!

Reacties


AnneTanne
#1 by AnneTanne on juni 7, 2010 - 11:10 pm

Met oost-Indische kers heb ik geen ervaring, maar drie jaar geleden kreeg ik probleemloos de luizen weg met heermoesgier.

Oost-Indische kers heeft erg zacht, sappig blad, en zou daarom bladluizen eerder lokken dan ander groen. De vraag die ik me daar echter steeds bij stel: bladluizen zijn over het algemeen erg soort-specifiek. De ene soort (de beroemde zwarte bonenluis!) verkiest tuinbonen, andere blieven eerder rozen….
Zouden die zwartebonenluizen nu echt van O-I kers gaan snoepen als hun lievelingsgerecht ook vlakbij op tafel staat?
Maar het is natuurlijk een feit dat die capucijnerkers vaak onder de luis zit, terwijl naburige planten gespaard blijven. Maar of dat nu willekeurige luizen zijn, of dat er een wijdverspreide oost-indische kersluis bestaat, die ons doet geloven dat wij door die lekkere oranjegele bloemetjes met hun pittige blaadjes andere planten van de luis gered hebben? Geen idee…

the666bbq
#2 by the666bbq on juni 8, 2010 - 2:46 pm

“het wordt gezegd” dat ze nog liever de Oostindische kers hebben dan het sappige sop, en aangezien ze aan de onderkant van het blad van die oostindische kers gaan zitten heb je er verder ook geen “last” van. Die oostindische kers is trouwens een zeer dankbare plant (bloeit zeer lang en, en zaait zich meestal spontaan weer in, a flower a day keeps the doctor away, “kappertjes” alternatief,…) dus je verliest er alleszins niks mee ;-)
soortspecificiteit, ook geen enkel idee ;-)

mijn trouwe tuinboek (Franz B.) raadt ook aan om dat sappige sop uit de plant te pitsen zodra de eerste bonen worden gevormd, de rest van de bladeren vinden ze toch maar minder (dat sappige sop – zonder luizen- kan dan bij de sla).

heermoesgier wordt inderdaad ook aangeprezen, zelfs een gewone waterstraal.

Inge
#3 by Inge on juni 10, 2010 - 1:57 pm

Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat Oostindische kers nabij echt werkt. In een aantal tuinboeken wordt echter ook aangeraden de topjes (vooraf of al met bladluizen) uit de tuinbonenplanten te knijpen. Voorkomen is beter dan genezen.

kaat
#4 by kaat on juni 10, 2010 - 3:50 pm

Ja Oost-Indische kers werkt, en zo werkt spring-balsemien ook. Ik gebruik beide. Als je die op je tuin hebt staan is de kans groot dat ze je bonen of artisjokken of wat-dan-ook met rust laten. En eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat luizen soort-specifiek zijn… Zijn wij ze niet zo gaan noemen omdat ze nu eenmaal graag bij elkaar op de lekkerste plant klitten??

the666bbq
#5 by the666bbq on juni 14, 2010 - 10:11 am

het is eigenlijk de eerste keer dat het me “organisatorisch” gelukt is om de oostindische kers bij de tuinbonen te krijgen en ik moet zeggen dat het toch tegenvalt. Misschien zijn de planten nog niet groot genoeg, maar aan de onderkant zie ik in elk geval Nul luizen en ik weet dat er daar normaal gezien bijna altijd zitten (dus toch soortspecifiek ? te klein ? de verkeerde soort nasturtium/tropaeolum/OIK ? …? … ?); Het kan misschien een idee zijn om een paar tuinbonen in de voortuin te plaatsen om de oostindische kers daar eens wat ademruimte te geven ;-)
De snode luizen kiezen natuurlijk net de week dat ik op reis ben om hun aanval in te zetten dus alle andere maatregelen komen al wat laat. Ach, ik heb altijd al genoeg bonen gehad zelfs MET de luizen erbovenop dus ik laat ze maar, de lieveheersbeestjes kunnen er maar goed mee zijn…

walati
#6 by walati on augustus 6, 2011 - 3:29 pm

Toch is Oost-Indische kers een goede plant om bladluizen te lokken. Wie het niet gelooft, moet maar eens de foto’s op onze blog bekijken: http://ecotuinweetjes.blogspot.com/ Ga naar het bericht Trofee Tegen Bladluizen.Deze post is gesloten