23
mei

Stadspotters bezig

Gepost door stadspotter

We hebben een eerste workshop georganiseerd in het Ecohuis Antwerpen. Er kwam meteen heel veel volk naartoe. Veel mensen die de inloopdagen van transitie in Antwerpen volgden. Aan een volle zaal gaven we een uurtje theoretische informatie over eetbare planten in potten, welke potten, welke planten, wanneer, wat en waar en zo. Daarna deden we voor hoe je het ideale grondmengsel voor in potten kan maken met cocopeat potgrond, compost, metserszand, kleikorrels, een beetje bentoniet en wat lavameel. Voor de grote potten doen we er ook wat tuingrond bij. Daarmee mochten de deelnemers aan de slag om onze gerecycleerde potten te vullen (eerst wel wassen). En dan een biologisch plantje of zaadjes erin. Echt allemaal enthousiaste mensen met een hele hoop vragen. En dan met hun potje naar huis. En wij blij dat we het overleeft hebben en natuurlijk ook dat er zoveel interesse is.

Een paar dagen later trokken een aantal stadspotters met hun potten, grond en zaadjes naar een bejaardentehuis in Antwerpen Noord. Daar deden we hetzelfde als tijdens het praktische gedeelte van de workshop met een aantal bejaarden. Ze hielpen graag mee met mengen van grond, spoelen van potten en zaaien en ondertussen konden ze nog eens vertellen hoe het vroeger allemaal wel niet was.

Waar ik zelf een beetje mee blijf zitten is die grondmengeling. Overal waar ik lees over planten in potten wordt er vertrokken van potgrond om in de pot te doen. Daar wordt dan wel compost, tuingrond of zand onder gemengd, maar de potgrond blijft toch altijd het hoofdbestanddeel. Maar voor zover ik weet is potgrond niet echt ecologisch. Klassieke potgrond heeft als basisbestanddeel turf en ze hebben me altijd verteld dat dat uit waardevolle natuurgebieden wordt gewonnen en niet zo hernieuwbaar is. Het ecologische alternatief op basis van cocosvezel lijkt veel beter, omdat het van afval wordt gemaakt, maar moet wel van ver worden ingevoerd en zorgt er volgens mij voor dat wij hier de bodemvoedingsstoffen opgebruiken die ze in andere landen goed kunnen gebruiken.
Kent er iemand een alternatief voor deze potgrond? Kan je evengoed een mengeling van tuingrond met compost gebruiken in potten of zijn de resultaten dan veel minder?

Reacties


elisabeth
#1 by elisabeth on mei 24, 2010 - 8:34 am

Als ik zie hoeveel ingrediĆ«nten er in die potgrond moeten, schrik ik toch een beetje want waar zet je heel dat goedje als je toch maar een terras hebt, laat staan met een beperkte terraskast. En waar haal je ‘tuingrond’?? Kan het niet eenvoudiger? Ik tuinier nu al drie jaar met succes in recup plastiek bloembakken en potten op het terras met veel overlevende kruiden en planten . Laat de grond erin zitten, maak hem los in het vroege voorjaar, wat compost bij en ecologische meststof en alles kan beginnen groeien. Want waar ga je met ‘versleten’ potgrond naartoe? in de rest- groenafvalzak zeker niet.

Stadspotter
#2 by Stadspotter on mei 24, 2010 - 11:10 pm

Ja, ik was wel vergeten te zeggen dat we inderdaad ook wel meegeven aan degenen die de workshop volgen dat potgrond kan worden hergebruikt door er wat compost of andere voeding aan toe te voegen, maar aangezien er veel mensen op afkomen die nog moeten opstarten moeten we ze wel meegeven dat ze ergens mee moeten starten. En als je alleen bent en niet zoveel plaats hebt kan dat ook gewoon een zak potgrond zijn of tuingrond met compost, maar het is misschien inderdaad niet zo evident om tuingrond te vinden.

anne lembrechts
#3 by anne lembrechts on juni 18, 2010 - 7:07 pm

Woensdag 16/6 mocht ik een cursus van jullie meemaken in het Ecohuis. Het was superinteressant. Zowel de theorie als de praktijk! Fijn om te horen en zien dat de cursusmevrouw er echt heel veel van wist. We kregen de hele avond wijze raad en dat we nadien een paar potjes met zaadjes mochten meenemen was helemaal om enthousiast van te worden. Basilicum overleeft hier al een hele tijd op wonderbaarlijke manier; de slazaadjes in de bloembakken groeien zienderogen maar deze les gaf heel veel zin om verder te zoeken en om met andere groenten te experimenteren. dank u!
anneDeze post is gesloten