20
apr

Van Woestijn tot Oase

Gepost door wondering mick

Dit weekend betrekken we een oud hoevetje in Dessel, die tuin wordt mijn belangrijkste leerschool en daar zal ik op gebied van tuinieren veel vallen en opstaan. Gisteren zijn we uit grote nieuwsgierigheid nog eens gaan kijken naar de hoeve. Ik wilde de grond eens gaan bestuderen. Toen ik zag dat het erg droge zanderige grond was, zakte mijn hart een heel klein beetje. Ik weet het het is de Kempen, dat is bijna allemaal zandgrond, maar hoopte dat de grond al iets bewerkt was. Nee dus. Het oude boertje dat er voor ons woonde heeft er kippen op gehad en naar het schijnt een groentetuin. Het enige wat ik nu kan doen is de gehele tuin om laten frezen, glad trekken en heel veel rijke compost laten aanrukkken, ik heb 16 kub besteld, een heuse vrachtwagen vol! Hier op moestuin.be zal ik verslag uitbrengen van hoe ik ga proberen van een woestijn een oase te maken.  Ik denk niet dat ik mezelf ga vervelen deze zomer. Het is een hele uitdaging.

Reacties


Flora
#1 by Flora on april 20, 2010 - 7:34 pm

van tuin tot oase… nu zijn de verwachtingen hoog gespannen ;-)

AnneTanne
#2 by AnneTanne on april 21, 2010 - 10:37 am

En weet je Mick, in de Kempen wordt wel eens gezegd dat onze bodem niet zo zeer vruchtbaar gemaakt wordt met compost, maar vooral door bloed, zweet, en tranen…
Tja, Dessel… ik denk dat de bodem daar meer gelijkenissen vertoont met het zanderige zand van Mol en Lommel, dan met de met wat alluviale klei verrijkte bodem van het ‘Meanderland’ in de buurt van de Netebronnen in de Zuiderkempen.

Anderzijds: wie op dat zand zijn leerschool krijgt, kan daarna op rijkere bodem tuinwonderen verrichten!

den bezegaerd
#3 by den bezegaerd on april 30, 2010 - 9:45 pm

De zandigere Kempen ! Wij wonen op 10 km van onze prachtige Noordzee en de grond is onze tuin: ‘te slecht om buiten te liggen’ zegde m’n pa, 2 spaden diep en we haalden geel zand boven. Gestart met véééééééél compost, vééééél geduld, vallen en opstaan, nog meer compost. Tonnen puin en steenafval verwerkt in tuinpaden (het was hier ook een boerderij). Courage niet verliezen: compost en nog eens compost, kies voor streekeigen beplanting en voeg bentonit toe bij het aanplanten zowel in de sier- of moestuin. We zijn niet meer jaloers om de poldergrond, ‘t is nog zo aangenaam in zandgrond te mogen bezig zijn. Succes en we kijken uit naar het vervolg.Deze post is gesloten