15
apr

De Lusthof plukt

Gepost door Lieven

Voor het eerst bloeien in onze voortuin drie fruitbomen tegelijk: Mirabelle de Nancy, krentenboompje en een eigen pruimenzaailing. De lange winter heeft blijkbaar alle knoppen lang in slaapstand gehouden, en pas nu barst al dat bloesemgeweld los. Een heerlijke amandelachtige geur hangt nu om ons huis: mmm!

In de pluktuin kiemt al heel wat spontaan groen van eetbare gewassen die zich vorig jaar wat hebben mogen uitzaaien. Denk hierbij maar aan sla, mosterdblaadjes, rucola, goudsbloem, zelfs veldsla, :.. Ze zijn ook hier minstens een maand later dan gewoonlijk, dus dat wordt nog even wachten eer die alles lekker bedekken.

De hele serre staat, naar goeie gewoonte, al behoorlijk vol. Het oogstbaar groen, zoals mosterdblaadjes, tuinkers, rucola, sla, koriander, dille, radijs en uienpijpjes groeit zienderogen. Boven op de grote broeihoop wast het jonge plantgoed van tomaat, komkommer, paprika, aubergine en nog enkele warmteminnende kruiden. In andere kweekbakken, over de serre verspreid, kweek ik in heel wat plantjes op van pompoen en courgette, suikermais, kool en lage boontjes. Van veel gewassen teel ik een rijke waaier aan rassen, en om die uit mekaar te houden etiketteer ik elk rijtje – of soms elk potje – met mesheftschelpen. Voor de veiligheid heb ik, zoals elk  jaar, iets te veel plantgoed van een aantal gewasjes: fijn om uit te delen, te ruilen, …

Regelmatig water geven hoort er natuurlijk bij, en één keer per week bepoeder ik, met de handverstuiver, al dat jonge plantgoed heel lichtjes. Ik verstuif afwisselend lava– en basaltmeel, en telkens voeg ik hier ook een soeplepel bentoniet en gemalen zeewier toe. Zo krijgen de opgroeiende plantjes wekelijks wat extra mineralen en sporenelementen. Dit stoffige gedoe verhoogt de pH van blad en bodem ook lichtjes en weert zo schimmels en bladluizen: beide plagen krijg je anders namelijk makkelijk in zo’n warm en vochtig klimaat vol sappige blaadjes.

Reacties


Flora
#1 by Flora on april 15, 2010 - 9:26 am

Wat is een broeihoop? het klinkt als een berg organisch materiaal waar in het wild weg zaken opgroeien (worden die daar dan op gepland?). Als ik ‘broeihoop’ googel, krijg ik ‘een kweekplaats voor ringslangen’ als resultaat. In elke lusthof hoort een slang -dat kunnen Adam en Eva getuigen – maar iets zegt me dat toch niet (enkel) dat is.

Lieven
#2 by Lieven on april 15, 2010 - 8:33 pm

Recept voor een broeihoop (goed voor 4 weken warmte):
Neem een paar aanhangwagentjes paardenmest/(verse) houtsnippers/vers grasmaaisel – liefst een mengsel van alles;
Gooi alle ingrediënten op een hoop van 1 op 1 op 1 meter – of zoiets;
Maak de hoop vlak van boven;
Giet flink met water;
Dek af met een stuk oud plastic;
Wacht twee dagen, en zet dan je zaaibakjes erop, compleet met potgrond en zaadjes;
Hou de temperatuur en de vochtigheid van je zaaibakjes in de gaten: de hoop zorgt voor lekkere warmte;
Vooral in een (grote) serre werkt zo’n broeihoop prima. ‘Nice shit stove’ zei een Britse bezoeker!Deze post is gesloten