14
apr

Zeg nooit meer zomaar patat

Gepost door Laurence Machiels

… tegen Plates de Florenville. Ik heb er net 20 stuks van geplant. Over enkele maanden wil ik de smaak vergelijken met de oogst uit Florenville zelf. Hopelijk blijven de planten ziektevrij. Elke 3 weken een wolkje basaltmeel zou de plaat moeten kunnen afwenden. Duimen!

Reacties


Flora
#1 by Flora on april 14, 2010 - 10:24 am

Kan je als je aardappels wilt planten, eigenlijk gewoon een aardappel-met-kiempje naar keuze in de grond steken? Hoeveel aardappels levert één zo’n patat eigenlijk op?

Laurence
#2 by Laurence Machiels on april 14, 2010 - 9:56 pm

Beste Flora. Je kan inderdaad een consumptieaardappel planten maar weet dat een pootaardappel een veel hogere kiemkracht heeft en ook speciaal geselecteerd is op groeikracht en gezondheid. Aardappelen zijn namelijk nogal gevoelig voor allerlei schimmels en virussen. Neem dus maximaal 1 keer pootgoed van je zelfgekweekte aardappelen en, niet te vergeten, plant maar 1 keer om de 4 jaar (6 is beter) aardappelen op dezelfde plek. Wie geen tuin heeft kan succesvol aardappelen in pot kweken. Neem een grote diepe kuip (min. 15 liter), vul voor de helft met aarde en plant één aardappel 5 cm diep. Zodra het loof 10 à 15 cm hoog staat, aarde je aan met extra grond. Doe dit tot de emmer vol is. Zodra het loof verkleurt, oogst je. Eén plantaardappel levert je makkelijk een ruime kilo nieuwe ‘patatjes’ op. In mijn vruchtbare tuin (en met een extra portie paardenmest) haal ik bijna een halve emmer aardappelen per plant!

Lieven
#3 by Lieven on april 15, 2010 - 8:41 am

Wees slim, en plant vooral geen Bintjes: ze zijn dan wel de klassieke aardappel in veel recepten, maar o zo gevoelig voor phytophtora infestans, ofte de aardappelziekte – en je wil toch geen gifpatatten, he.
Er zijn gelukkig ook ziekteresistente aardappelrassen, en ik test ze graag uit: ook en vooral op smaak, natuurlijk. Ik vond plantgoed van Bionica gewoon in een tuincentrum in ons dorp; Toluca en Biogold kon je vorige winter via Velt kopen; Sarpo Mira, Sarpo Axona en Sarpo Una kreeg ik via tuinvrienden. Van Sarpo Mira heb ik nu nog een beetje plantpatatjes over: zin?
Verder is mijn favoriete smaakaardappel Corne de Gatte: ziet er uit als een aardpeer – knobbels inbegrepen – maar de smaak is heerlijk notig. In de schil koken. En, nee: niet resistent tegen die ziekte, maar (nog een truc) ik plant mijn aardappelen ruimer dan de meeste tuiniers: ik heb plaats genoeg, en met 80 cm tot 1 meter tussen de rijen droogt het loof net goed op, zodat het niet zo rap ziek wordt. Laatste truc: niet te zwaar bemesten!Deze post is gesloten